Безробіття в Україні: які сфери економіки стануть «локомотивом» під час кризи

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

В Україні рівень безробіття в другому кварталі 2020 року досяг майже 10%. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко зазначив, що локомотивами зниження рівня безробіття стане аграрна сфера та виробництво.

«Що стосується безробіття в Україні, то ця проблема була завжди. І це штовхало людей шукати роботу за кордоном, у тому числі в період кризи, пов'язаного з пандемією. Оскільки за цей час виріс тіньовий сектор економіки, збільшився тіньовий рівень безробіття: люди, втративши роботу, не пішли на облік в центр зайнятості. Тому що держава все зробила, щоб люди стояли на біржі праці якомога коротший термін. Відповідно, скорочувався термін виплат», – сказав Дорошенко.

Експерт додав, що скорочення термінів перебування на обліку в центрі зайнятості стимулювало українця до пошуку роботи.

В Україні зріс рівень безробіттяВ Україні рівень безробіття в другому кварталі 2020 року досяг майже 10 відсотків - сказано в повідомленні Держстатистики.

«Але рівень безробіття залишається дуже високим. В умовах, коли багато хто повернувся з-за кордону, ситуація загострилася. Але все ж велика частина трудових мігрантів залишилася працювати за кордоном. Про це говорить сума, яку вони переказують до України», – зазначила вона.

Дорошенко переконаний, що рівень безробіття можна знизити, якщо будуть запущені програми кредитування економіки.

«Уряд обіцяв такі програми й обіцяв надавати фінансову підтримку бізнесу, щоб не відбувалося звільнень у період епідемії. Тому ці процеси пов'язані і сильно впливають на економіку. І багато підприємців не знають, наймати співробітника чи ні. Сьогодні робота в звичайних умовах, а завтра – регіон у «червоній» зоні. Ситуація є непередбачуваною, а заробітну плату платити треба. Тому в таких умовах рівень безробіття є високим і стабільним», – зазначив економіст.

Дорошенко додав, що знизити рівень безробіття може підвищення ділової активності. Однією зі сфер, яка буде залишатися стабільною, є виробництво й аграрний сектор.

«Знизити рівень безробіття може підвищення ділової активності. Але будемо відверті: у сфері послуг знизилися доходи, а плин кадрів збільшився. Зараз більш стабільним є те, що пов'язано з виробництвом. Традиційно аграрний сектор також є локомотивом, але цьогоріч аграрна сфера теж зазнала збитків», – підсумував експерт.

Нагадаємо, з початку 2020 року Київська служба зайнятості зареєструвала 32,6 тис. безробітних.

За період з 12 березня до 9 вересня, коли урядом було запроваджено карантин у зв'язку з поширенням коронавірусу, – 28,2 тис. безробітних.

Раніше Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроект про допомогу тим, хто втратив роботу через епідемію COVID-19.

Також відзначимо, в Мінекономіки повідомили результати програми з часткового безробіття.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: