Заборона російських соцмереж: як будуть відслідковувати користувачів «ВКонтакте» з України

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Правоохоронці візьмуть на облік всіх українських користувачів російської соціальної мережі «ВКонтакте», яка заборонена на території нашої країни. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Войтков зазначив, що метод заборон для інтернет-середовища не є дієвим, тому українські структури повинні зосередитися на створенні власних наративів.

«Встановити всіх українських користувачів «ВКонтакте» можливо, але складно. Не секрет, що ті, хто хочуть, продовжують користуватися російськими соціальними мережами через програми. Вони використовують для цього різні додатки й безперешкодно обходять блокування. Звісно, після того, як почала діяти заборона, аудиторія соціальної мережі впала, але користувачі з України залишаються», – розповів Войтков.

Експерт пояснив, що в протидії інформаційним загрозам варто діяти не лише за допомогою заборон.

Рада підтримала продовження заборони на російські соцмережіПостановою передбачено рекомендувати Раді національної безпеки та оборони ухвалити рішення про продовження терміну застосування відповідних санкцій.

«Потрібно працювати з власними наративами, а не через блокади й заборони. У сучасному світі це не діє. Це, напевно, психологічний тиск, погроза для цих користувачів. З точки зору реалізації, якщо 500 тисяч користувачів із України, то практично за всіма слідкувати навіть неможливо», – додав експерт.

При цьому Валентин Войтков зауважив, що працювати у цьому напрямку все ж треба, однак роботу треба сконцентрувати в напрямку протидії дезінформації.

«Тим, хто не займається поширенням фейків та дезінформації, нічого не загрожує», – підсумував він.

Нагадаємо, у травні 2020 року президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі «ВКонтакте» та «Однокласники» в Україні. Однак, як відомо, доступ до соцмереж залишається через VPN.

«Слово і діло» аналізувало, чи потрібно продовження санкцій проти російських соцмереж під час пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: