Динаміка протестів у Білорусі: що відбувалося в українських революціях за той самий період

Читать на русском

У Білорусі тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, та люди вимагають проведення нових чесних виборів президента. Білоруси наполягають, що їхні мирні протести не мають нічого спільного з українським Майданом. Щоправда, в Україні за 30 років відбулося кілька Майданів і ми мимоволі порівнюємо процеси, які відбуваються в сусідній країні з тими, що були в нас. «Слово і діло» пропонує подивитись, що відбувалося в Білорусі за час протестів і як розвивались події в Україні за той самий період під час Помаранчевої революції та Революції гідності.

У кожної країни свій шлях до свободи та демократії. Білоруси вийшли на площі та вулиці кількох міст після президентських виборів 9 серпня 2020 року, коли результати офіційних екзит-полів вказували на те, що лідирує Олександр Лукашенко. У перший же день мітингів щодо протестувальників застосовано силу.

Зовсім іншою була мотивація протестів на початку Революції гідності, коли 21 листопада 2013 року Кабмін Азарова оголосив про призупинення процесу укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тоді на Майдан Незалежності в Києві вийшли студенти із мирним протестом.

Натомість Помаранчеву революцію запустила ситуація, схожа із білоруськими протестами. 22 листопада 2004 року ЦВК оголосила попередні результати виборів президента, згідно з якими лідирував Віктор Янукович.

На відміну від Білорусі в Україні була опозиція, яка закликала людей до акцій протесту. Надвечір дня виборів у Києві зібралися перші протестувальники. Водночас президент РФ Володимир Путін поспішив привітати Віктора Януковича з перемогою на президентських виборах.

Місяць протестів у Білорусі: 4 загиблих і понад 10 тисяч затриманихПротести в Білорусі тривають вже місяць. За цей час загинули чотири людини і понад 10 тисяч були затримані.

На другий день білоруських протестів у Мінську та низці міст країни продовжилися масові протести. Світлана Тихановська, яка фактично перемогла на виборах, виїхала до Литви. Правоохоронці знову застосували силу щодо протестувальників.

Під час Помаранчевої революції на другий день у містах Західної і Центральної України та у столиці проходять акції протесту проти фальсифікації виборів. У Києві, за різними оцінками, на вулиці вийшло 100-500 тис. протестувальників.

Міська влада Києва, Львова та декількох інших міст відмовилася визнавати офіційні результати виборів. Віктор Ющенко у Верховній раді склав символічну присягу перед народом як новообраний президент.

На другий день Революції гідності в Києві на Майдані Незалежності комунальники встановили огорожу для монтування новорічної ялинки. Євромайдани відбулися в низці міст України: Вінниці, Донецьку, Кривому Розі, Львові, Сумах, Харкові, Чернівцях та інших.

Протягом тижня протестів у Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися понад 20 великих підприємств. Силовики затримували як протестувальників, так і випадкових перехожих. Відбувалося жорстоке побиття протестувальників.

У країні частково відновили роботу інтернету, з державних телеканалів на знак протесту звільнилися декілька журналістів.

Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ніВибори в Білорусі визнали Росія, Китай, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Туреччина, Сирія, Киргизстан і Таджикистан.

ЦВК оголосила офіційні результати виборів, згідно з якими переможцем став Олександр Лукашенко. Силовики призупинили жорстоке побиття людей.

Під час Помаранчевої революції також було оголошено, що вибори виграв Янукович, натомість ВСУ заборонив друкувати офіційні результати виборів, а парламент визнав недійсними офіційні результати виборів та оголосив недовіру ЦВК. На 12-й день протестів ВСУ визнав результати недійсними та призначив переголосування 2-го туру.

Водночас у Сєвєродонецьку відбувається з’їзд депутатів із південно-східних регіонів, на якому обговорюються плани з федералізації України.

На 10-й день Революції гідності 30 листопада 2013 року на Майдані в Києві «Беркут» жорстоко розігнав студентів. Це перше застосування сили правоохоронцями щодо протестувальників. На ранок у Києві відбулося Всеукраїнське віче кількістю 500 тис. осіб. Опозиційні сили створили Штаб національного спротиву.

Відбувається спроба штурму Адміністрації президента. Розпочинає діяльність «Автомайдан». Євромайдани постають у Львові, Луцьку, Тернополі, Чернівцях, Рівному, Харкові, Дніпропетровську, Хмельницькому, Одесі, Вінниці, Ужгороді, Кіровограді, Донецьку, Луганську, Житомирі.

На 15-й день протестів у Білорусі (23 серпня 2020 року) в Мінську акції протесту зібрали понад 100 тис. осіб. Лукашенко прилетів вертольотом до Палацу Незалежності з автоматом.

Під час Помаранчевої революції ВРУ змінює склад ЦВК та вносить зміни до закону про вибори з метою уникнення їх фальсифікацій. Також парламент ухвалює конституційну реформу, що обмежує владу президента та передає частину його повноважень Кабміну та Верховній раді. Напруга в суспільстві вщухає.

Приблизно в цей же період у Мінську ОМОН розігнав мітинг з особливою жорстокістю. Масові акції протесту відбуваються у вихідні. У Мінську пройшов «Марш миру та незалежності», який зібрав понад 100 тис. осіб. До загальнонаціонального страйку приєдналося понад 40 великих підприємств. Правоохоронці продовжують побиття людей.

Щодо Революції гідності, у цей період відбувся «Марш мільйона», який зібрав від 500 тис. до 1 млн осіб. У Києві сформовано 15 загонів самооборони, які названі «сотнями». Повалено пам’ятник Леніну на бульварі Тараса Шевченка в Києві.

Вночі 11 грудня 2013 року «Беркут» робить спробу розгону протестувальників, Михайлівський собор б’є у набат. На дзвін сходяться близько 10 тис. киян, «Беркут» відступає з Майдану.

За місяць протестів у Мінську відбувся «Марш єдності», який зібрав близько 200 тис. осіб. «ОМОН» продовжує застосовувати силу проти протестувальників.

Події Помаранчевої революції дещо інші. На 35-й день протестів 26 грудня 2004 року проводиться переголосування 2-го туру президентських виборів. Згідно з попередніми результатами лідирує Віктор Ющенко.

На 50-й день революції 10 січня 2005 року ЦВК оголошує офіційні результати виборів, згідно з якими переможцем є Ющенко. Після його інавгурації 23 грудня 2005 року Помаранчева революція закінчилася. Загалом протести тривали 63 дні.

Натомість Революція гідності у цей період переходить у гарячу фазу. 16 січня 2014 року Верховна рада ухвалює пакет «диктаторських законів», які стосувалися обмеження свобод громадян. 19 січня на вулиці Грушевського відбуваються жорсткі сутички між протестувальниками та правоохоронцями. Протестувальники закидали міліцію бруківкою та «коктейлями Молотова». «Беркут» застосовував шумові гранати, кулі та водомет. Цей день отримав назву «Криваве Водохреща».

20 січня 2014 року в Києві відбувся масовий розстріл протестувальників на вулиці Інститутській. Тих, що загинули, назвали «Небесною сотнею». 23 січня Янукович тікає з України, Верховна рада ухвалює постанову про його самоусунення з посади президента. Революція гідності закінчилася на 95-й день протестів.

Раніше ми аналізували, як події відбулися в Білорусі протягом місяця протестів. На той час у країні було 4 загиблих і понад 10 тисяч затриманих протестувальників.

Також ми розбирались з експертом, чи триватимуть протести в Білорусі після інавгурації Лукашенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: