Інавгурація Лукашенка: чи триватимуть протести в Білорусі

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

У Мінську люди почали виходити на акції протесту після інформації про інавгурацію Олександра Лукашенка. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігар Тишкевич зауважив, що лідери білоруських протестів повинні проінформувати демонстрантів про подальші дії, та акції можуть стати довготривалими.

«Інавгурація Лукашенка стане певним тригером для продовження протестів. Чи будуть вони довготривалими, залежить від того, наскільки координатори чи куратори протестів використають цей момент. Ну і наскільки великою буде в людей мотивація протестувати. Людям зараз треба пояснити, чому протести змінюють формат на довготривалі, щоб вони розуміли цей процес», – сказав Тишкевич.

На його думку, українська влада повинна розрахувати свою реакцію відповідно до своїх інтересів та які наслідки отримає Київ від подальшої блокади контактів із білоруською владою.

Лукашенко прокоментував таємну інавгураціюБілорусь нікого не просила визнавати вибори президента та їх легітимність, а інавгурація – це внутрішня справа країни, заявив Лукашенко.

«Поки Україна не зупиняла програми, що існують. Європа обере формат взаємодії, коли економічну складову будуть розділяти від політичної. Невідомо, який формат обере Україна. Чи може Україна собі дозволити повністю блокувати контакти з Білоруссю, я не знаю. Україні варто було б подумати, як цю ситуацію використати відповідно до своїх інтересів, а не обмежуватися короткостроковою демонстрацією солідарності», – прокоментував Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, в МЗС заявили, що Україна не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

Таку ж заяву зробила низка західних країн, у тому числі США і ЄС.

Крім того, у Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: