Постачання води до Криму: як Росія тисне на Україну в гуманітарних питаннях

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Близько трьох десятків сіл на півночі тимчасово окупованого Криму опинилися без водопостачання внаслідок того, що в регіоні пересохли свердловини. Водночас у коментарі «Слово і діло» політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко відзначив, що тема скрутної гуманітарної обстановку на окупованому півострові сплановано з’являється в інформаційному просторі, щоб тиснути на українську владу щодо відновлення постачання води на півострів всупереч положень міжнародного гуманітарного права.

«Це речі взаємопов’язані. Обговорення, яке відбувається без кінця про постачання води в Крим й те, що час від часу з’являються новини про те, що в Криму гуманітарна катастрофа – це просто медійний тиск на Україну. Ситуацію спеціально підігрівають», – сказав Мусієнко.

Він додав, що Росія навмисно підігріває тему подачі води в Крим, щоб тиснути на Україну інформаційно.

Вода в Крим: що значить заява Шмигаля та чи доречна гуманітарна складоваВ ефірі одного з телеканалів 5 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що неподання води в Крим призведе до гуманітарної катастрофи. Пізніше додав, що деякі його слова «загубилася в шумі студії».

«Питання в тому, що може зробити Україна. Якщо Україна діє в рамках норм міжнародного права, зокрема, в рамках міжнародного гуманітарного права, то ми повинні виходити з норм Женевської Конвенції ,в якій говориться про те, що держава-окупант бере на себе зобов’язання утримувати окуповані території», – додав він.

На думку Мусієнка, у разі важкої ситуації, Росія, як держава-окупант, може офіційно звернутися до української влади із відповідним запитом.

«По-перше, якщо держава-окупант не бере на себе таку відповідальність, то хай залишає окуповану територію. Звичайно, туди повернеться українська влада і питання буде вирішено. По-друге, можливий ще інший варіант. Російська влада може звернутися до української влади з офіційним проханням, а не тиснути інформаційно. Про те, що вони не можуть забезпечити півострів водою. Це має бути офіційний запит держави-окупанта. Тоді, так, тоді можна про щось говорити», – сказав він.

Нагадаємо, в ООН заявили, що відповідальність за водопостачання до Криму повністю лежить на Росії.

Також ми писали, що на півострові оголошують третій рівень обмежень водопостачання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: