МЗС України висловило протест через нові вироки кримським татарам

Читать на русском
У відомстві закликали Росію скасувати рішення суду і звільнити незаконно засуджених кримських татар. Також у МЗС апелюють до міжнародної спільноти.
Фото РБК

У МЗС України висловило протест у зв'язку з новими вироками семи засудженим у справі «Хізб ут-Тахрір», які 16 вересня виніс Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ. Їх засудили до 13-19 років в'язниці.

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті МЗС України.

Йдеться про вироки для сімох громадян України Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір'яєва, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едему Смаілова у справі так званої «другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір».

Всі вони були затримані в окупованому Криму, їх звинуватили за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ Організація і участь у терористичній діяльності. Пізніше затриманих незаконно перемістили на територію Росії в Ростов-на-Дону.

«Досудебное слідство і судовий процес проходили з численними процедурними порушеннями і в умовах повного ігнорування наданих захистом доказів непричетності обвинувачених в інкримінованих діях», - йдеться в повідомленні.

У результаті суд виніс вироки, згідно з якими незаконно обвинувачені громадяни України отримали від 13 до 19 років в'язниці.

«Жахливі терміни ув'язнення за відверто сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій і релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу», - йдеться в заяві МЗС.

У відомстві закликали Росію скасувати рішення суду і звільнити незаконно засуджених кримських татар. Також у МЗС апелюють до міжнародної спільноти.

Нагадаємо, в російських в'язницях за рік українських політв'язнів стало більше на два десятка осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: