ВАКС скасував арешт півмільйона євро Онищенка

Читать на русском
Антикорупційний суд скасував арешт коштів, які колишній член українського парламенту перевів на рахунок приватної компанії.
Олександр Онищенко

Вищий антикорупційний суд скасував арешт півмільйона євро, які колишній народний депутат, обвинувачений в організації «газової справи» Олександр Онищенко перерахував приватній фірмі за купівлю коня.

Таке рішення 7 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

В ухвалі вказується, що представник компанії Reval ProTeam OU подав клопотання про скасування арешту 500 тисяч євро, які заарештовані у межах справи Онищенка. В обґрунтування вимоги він вказав, що ця фірма не є стороною кримінального провадження, а є законним власником грошей, оскільки отримала їх як частину виконання угоди купівлі-продажу коня Oak Grove's Laith для спортивних змагань.

Більше того, як встановив суд, згідно відповіді державного прокурора Естонії, ним було відмовлено в арешті півмільйона євро на рахунку фірми Reval ProTeam OU. Естонська сторона це обґрунтувала тим, що, на думку прокуратури, наведені у запиті та ухвалі дані не є достатніми для арешту коштів. Також у запиті не було наведено, чи компанія Reval ProTeam OU була обізнана про походження даних грошей, чи були вони отримані, в якості подарунку та, чи існують інші підстави для конфіскації зазначеного майна в майбутньому.

Вивчивши клопотання, судді його задовольнили і скасували арешт 500 тис. євро.

Як відомо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: