Криза монобільшості: чи є ризик розпуску парламенту

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

У фракції «Слуга народу», яка стала першою в історії України монобільшістю в парламенті, існує можливість розколу. Голова фракції Давид Арахамія зазначив, що фракція перебуває в так званій «політичній розтяжці». У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук пояснив, що внутрішньопартійні дискусії у «Слузі народу» не призведуть до політичної кризи, а парламент в цілому ще має потенціал для роботи.

«Ці заяви – спроба дисциплінувати фракцію, а не реальні загрози. Треба розуміти, що президент неодноразово повторював, що недоторканних немає і парламент може бути так само розпущений, якщо він порушить принципи та програми, з якими йшов на вибори. У принципі, нагадування про розпуск парламенту завжди присутнє в інформаційному просторі», – сказав Олещук.

Верховна рада повинна змінити постанову про місцеві вибори – ЄрмакВерховна рада України повинна внести деякі зміни до своєї постанови про призначення місцевих виборів в Україні.

На думку експерта, групи впливу в партії влади, через що в монобільшості виникають суперечки та провокується розкол, завжди були присутні й ця проблема не нова.

Олещук підкреслив, що обговорення можливих сценаріїв у разі розколу – типовий початок нової сесії Верховної ради.

«Це парламент ще багато чого не завершив. Крім того, зараз не найкращий час для розпуску парламенту: у нас і місцеві вибори, і епідемія коронавірусу. Це саме стосується і зовнішньополітичної арени. Цей склад парламенту ще має потенціал. Тим більше, ніхто не знає, яким буде новий склад Верховної ради. А ці заяви – просто нагадування депутатам», – пояснив Петро Олещуук.

Він додав, що ситуацію не варто переоцінювати, оскільки дискусії в парламенті триватимуть і це не обов’язково призведе до політичної кризи.

Раніше голова фракції «Слуга народу» повідомив, що друга хвиля коронавірусу не зупинить українську економіку.

Наші аналітики зафіксували в Давида Арахамії 159 обіцянок. З них він виконав 25, ще 114 – у процесі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: