Доходи у 2021 році: за що критикують проєкт бюджету на наступний рік

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Процес схвалення держбюджету-2021 буде дуже непростим. Вже сьогодні проєкт фінансового документа зазнає критики. Зокрема, народний депутат, голова комітету Верховної ради з питань податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев заявив, що існує багато питань до дохідної частини проєкту бюджету. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Борис Кушнірук відзначив, що дохідна частина бюджету може бути збалансованою, тоді як на надходження кредитних коштів українська влада може не розраховувати.

«Йдеться про те, що у Верховній раді вважають, що дохідна частина трохи завищена. На мій погляд, дохідну частину завищили. Єдиний нюанс, який мене зупиняє від критики, – це те, що курс гривні в доларах представлений досить стабільно. Це трохи оптимістичний сценарій, тому що гривня буде слабкіша за долар і, відповідно, доходи від імпорту будуть вищими. За рахунок надходжень від митниці та експортерів дохідна частина може виглядати більш-менш реалістично», – сказав Кушнірук.

Разумков спрогнозував складний бюджетний процесПроцес схвалення держбюджету-2 021 буде дуже непростим. Вже сьогодні проєкт фінансового документа піддається критиці.

Експерт додав, що критика має враховувати ці моменти.

Крім того, Кушнірук підкреслив, що надходження від міжнародного кредитування під питанням.

«В одній частині – доходи, які надходять у вигляді податків. У другій – доходи від кредитів ЄС, Світового банку, МВФ. Там закладено близько 5 мільярдів зовнішнього фінансування без розшифровки. Це викликає багато питань. На сьогодні є великі сумніви, чи продовжить Україна співпрацю з міжнародними кредиторами», – прокоментував Кушнірук.

Нагадаємо, у першому читанні бюджет мають схвалити в жовтні (у другому – в листопаді). До того часу проєкт може істотно змінитися. Поки ж доходи закладені на рівні 1 трлн 71 млрд грн, витрати – 1 трлн 331 млрд. Якщо вірити Кабміну, в наступному році нас чекає зростання ВВП і зміцнення гривні.

«Слово і діло» проаналізувало, на що і в якому обсязі у 2021 році планують витрачати бюджетні кошти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: