Дипломатія Зеленського: чи наближають «компроміси» до миру

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Інспектування позицій українських військових біля населеного пункту Шуми в Донецькій області, про яке домовилася ТКГ, проводитися не буде. Причина – російська сторона не може визначитися зі своїми запитами і постійно їх змінює в цілях піару. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко зазначив, що дії та рішення Офісу президента щодо врегулювання конфлікту, зокрема щодо заяв, які лунають після засідань ТКГ, штовхають Україну до програшу.

«Тут можна будувати різні гіпотези. Найімовірніше, це пов’язано з консультаціями, в тому плані, що на Офіс президента могли і натиснути. Тому вони підкорилися цій лінії», – сказав Горбенко.

Він додав, що поступки, на які йде команда Зеленського, можуть мати негативні наслідки у майбутньому.

Результати переговорів ТКГ: чи можливе спільне патрулювання в зоні обстрілуСпільне патрулювання сторін конфлікту неможливе на цьому етапі протікання конфлікту і до рішення виникає багато запитань, вважає експерт.

На його думку, наразі відбувається здача інтересів як на інформаційному напрямі, так і на реальних бойових позиціях.

«Попередня адміністрація президента була набагато міцнішою у дипломатичній війні. Офіс Зеленського або пасує, або відверто програє. Спільне патрулювання – це величезний програш тому, що зараз наш дипломатичний супротив будується на одній тезі, що це інтервенція Росії. А Росії достатньо того, щоб десь у документах було визнано чи в інформаційному просторі про те, що те, що відбувається в Україні – це громадянський конфлікт. Адміністрація Зеленського це допускає і це дуже великий програш, який згодом матиме дуже негативні наслідки», – пояснив Горбенко.

Політолог зауважив, що теперішня політика Офісу президента щодо конфлікту в Україні – програшна, тому що поступки Росії відбуваються на всіх напрямках, а питання Криму не порушується взагалі.

«Тут треба зрозуміти, що з боку України дипломатична війна не йде взагалі. При цьому реальна війна йде на силовому та інформаційному полях. Раніше ми хоч не здавали позиції порівняно з тим, що відбувається зараз. Ми цю війну взагалі ледь не полишили», – наголосив Олег Горбенко.

Нагадаємо, про проведення інспекції домовилася ТКГ на позачерговому засіданні 9 вересня.

Україна екстрено скликала ТКГ через заяви ватажка бойовиків Дениса Пушиліна про відкриття вогню на Донбасі.

Зокрема, Пушилін звинуватив українських військових в незаконному спорудженні інженерних укрцплень біля Шумів. Але його заяви не підтвердилися у звіті ОБСЄ.

Пізніше Пушилін змінив свої погрози.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: