Ілюзія миру: чим небезпечне спільне патрулювання на Донбасі

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

У РНБО повідомили, що під час спільного патрулювання на Донбасі прикордонники стоятимуть на кордоні, Нацгвардія повинна контролювати прилеглу територію, а жителі місцевих громад могли б брати участь у спільному патрулюванні. Секретар РНБО запевнив, що Україна не буде патрулювати з тими, хто вбивав українців. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий розкритикував запропонований план.

Експерт Міжнародного інституту демократій зауважив, що ідея спільного патрулювання на Донбасі від початку до кінця абсурдна, а план РНБО неможливо втілити в життя.

За його словами, ідея спільного патрулювання вкрай небезпечна. Він пояснив, що де-факто це спосіб легалізації окупації. Іншими словами, якщо ми на це йдемо, то Україна готова визнати, що окупація РФ наших територій – зовсім не окупація.

«Це те, чого всі шість років домагався і найбільше хотів Володимир Путін. Зараз йому хочуть зробити такий подарунок. Закінчиться це легалізацією окупації», – прокоментував Євген Дикий.

Також експерт переконаний, що на практиці спільне патрулювання неможливо здійснити з кількох причин. По-перше, будуть протести всередині країни, а по-друге, технічно нереально.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Можна собі уявити поліцейського або військовослужбовця, який реально погодиться піти в такі патрулі», – підкреслив Євген Дикий.

На його думку, ініціатива про спільне патрулювання повністю вкладається в сценарій Кремля, витоки йдуть саме з РФ.

Реакція України на загострення поблизу Золотого в черговий раз показала, що ОПУ не розуміє сутності війни, зазначив фахівець.

«На жаль, реакція на ескалацію свідоцтво того, що в ОПУ немає навіть базового розуміння, за що йде війна на Донбасі, які цілі ставить РФ. У команді президента досі домінує думка, що, якщо згідно з опитуваннями 64% хочуть миру, то потрібно дати ілюзію миру за всяку ціну», – прокоментував Дикий

«Наше керівництво вчора показало, що поняття «ціна миру» для них не існує. Їм просто потрібно відзвітувати, що припинили стріляти. Якщо заради цього потрібно здати ще територію, здадуть», – поділився думкою експерт.

Експерт Міжнародного інституту демократій переконаний, що патрулювання на Донбасі може відбуватися тільки після звільнення території ЗСУ, роззброєння або капітуляції незаконних бандформувань, знищення або капітуляції, виведення до РФ російських регулярних формувань.

«Тільки після цього на деокупованій території проводять патрулювання українські військово-цивільні адміністрації. Це єдиний варіант патрулювання, який має сенс. Усі інші плани – російський сценарій», – резюмував Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

Нагадаємо, у Росії вважають, що розгляд ідеї президента України Володимира Зеленського з патрулювання кордону з РФ на Донбасі неможливий без урахування думки «ДНР» і «ЛНР».

Як відомо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: