Вибори в ОРДЛО: чи вдасться Україні досягнути своїх вимог

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей мають відбутися відповідно до Копенгагенських критеріїв ОБСЄ. Вони мають проходити на території, звільненій від російських збройних сил і підтримуваних ними незаконних збройних формувань, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян зауважив, що детальне обговорення умов проведення виборів на окупованих територіях дозволяє Україні просувати свої вимоги.

«Переговорний процес – це завжди розмови про майбутнє і розмови ті мають відмінності, які існують навколо врегулювання конфлікту. Це все про наміри та модальності,за яких це може відбутися. Я думаю, що розмови про проведення виборів в ОРДЛО актуалізувалися в розрізі підготовки зустрічі в Нормандському форматі: мінімум політичних радників, максимум повноцінної зустрічі», – сказав Саакян.

Кулеба назвав умови для проведення виборів в ОРДЛОВибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей мають відбутися відповідно до Копенгагенських критеріїв ОБСЄ.

Він пояснив, що коли сторони обговорюють проведення виборів в ОРДЛО, попри те, що наразі реально повернутися до цього питання неможливо,це свідчить, що в рамках підготовки чергових етапів переговорів актуалізувалися проблемні точки.

Експерт зазначив, що обговорення цього питання дає можливість українській стороні продовжувати вимагати виконання безпекових зобов’язань з боку РФ.

«Фактично, коли Україна говорить про вибори, вона в такий спосіб через порядок денний Росії, де акцентують на цьому увагу, актуалізує питання безпеки. Тому абсолютно правильно, що вибори на окупованих територіях повинні відбутися відповідно до Копенгагенських принципів ОБСЄ, що описують передумови, включно з безпековим компонентом», – наголосив Олег Саакян.

Раніше Кулеба пригрозив Мінську «жорсткими кроками».

Також нагадаємо, Кулеба розповів про порядок денний саміту Україна-ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: