Викрадення Колесникової: чому білоруських опозиціонерів вивезли саме до України

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Держприкордонкомітет Білорусі повідомив, що білоруські опозиціонери Марія Колесникова, Іван Кравцов і Антон Родненков перетнули кордон з Україною. Раніше повідомлялося, що Колесникову викрали в центрі Мінська, але український кордон вона не перетнула. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зауважив, що Україна залишилася єдиною країною, куди білоруська сторона може вивезти опозиціонерів, щоб зірвати протести.

«Це спроба білоруського керівництва залишити протест без лідера. Тихановська виїхала, а Колесникова залишилася там, як символ, а також інші члени штабу. Вона запалює народ, і люди на цих маршах йшли за нею. Лукашенко сьогодні не готовий на політичне вбивство, це було б надто очевидно і може мати дуже серйозні наслідки для нього особисто. Тому вони і спробували вивезти її до України», – сказав Жданов.

У Координаційній раді Білорусі прокоментували ситуацію з КолесниковоюУ Координаційній раді Білорусі не можуть підтвердити чи спростувати виїзд Колесникової, Кравцова та Раднянкова в Україну.

Експерт наголосив, що серед сусідніх країн Україна – єдина держава, куди логічно вивозити опозиційних лідерів. Зокрема, Росія, підтримуючи Лукашенка, мала б їх видати білоруській стороні, а країни ЄС у цьому не братимуть участі.

«З Польщею і Литвою немає такої співпраці на рівні прикордонних служб, а до Росії немає сенсу, тому що й сама Колесникова є проросійською. Також Росія підтримує Лукашенка. Тому її (Колесникову – ред.) мали б видати білоруській стороні в тому разі, якби вона виїхала саме до РФ. Прибалтика? Там Євросоюз. У результаті вони спробували її вивезти до України. Наскільки мені відомо, Колесникова порвала паспорт і тому через відсутність документу її не пропустили через кордон», – розповів Олег Жданов.

Як відомо, вчора білоруська опозиція заявила про викрадення Колесникової в центрі Мінська.

Міністерство внутрішніх справ Білорусі та місцева міліція спростовує, що вона була затримана.

Також родичі Колесникової заявили про її зникнення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: