Оновлення Угоди про асоціацію: чи потрібно змінювати договір з ЄС

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

На порядку денному саміту Україна-ЄС, запланованого на 1 жовтня 2020 року, заявлено широке коло питань. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Зокрема, за його словами, українську сторону цікавить оновлення угоди з ЄС. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і діло» відзначив, що українська сторона повинна представити з свого боку певні досягнення у виконанні угоди водночас з тим, як заявляти про необхідність її змінювати.

«Безумовно, що будь-яка угода згодом застаріває і виникає певна потреба, щоб її оновлювати, але проблема в тому, що Україна достатньо слабко виконала те, що підписала на початку. Напевно, це питання варто було б порушувати, коли будуть підбиватися певні підсумки, і це буде вже наступного року», – сказав Леонов.

Експерт додав, що разом з оновленням угоди Україна повинна показати певні досягнення щодо визначених домовленостей, інакше Брюссель не погодиться на зміни.

Як виконується Угода про асоціацію між Україною та ЄСНайкраще умови Угоди виконуються в політичній, юридичній, торговельній сферах та в напрямі розвитку підприємництва. Повільно просуваються проєкти щодо розвитку транспортної галузі, фінансів та енергетики.

«Вочевидь, уряду варто не просто говорити, що угоду потрібно оновити, а виступати з документами про те, чому саме і що заважає подальшому розвитку відносин. І на тлі не дуже простих відносин України та ЄС нашій стороні буде дуже важко виступати з пропозиціями оновлення угоди, бо одразу виникне питання про те, чи виконали ми взяті на сьогодні зобов’язання», – підкреслив політолог.

Водночас Леонов зауважив, що для оновлення документа має бути підібраний слушний момент.

«Це треба робити, але треба робити в правильний час, бо повинна стабілізуватися ситуація хоча б із виконанням Угоди про асоціацію з ЄС і виправитися ситуація з тими претензіями, які зараз висувають до України», – підсумував Олександр Леонов.

Нагадаємо, раніше Верховна рада розблокувала отримання 1,2 млрд євро від ЄС.

У Кабміні анонсували близько 30 нових законів для євроінтеграції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: