«Справа фірми юристів Порошенка»: підозрюваного залишили під домашнім арештом

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув скаргу на застосований запобіжний захід одному з підозрюваних у справі видачі спецдозволу.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата залишила під цілодобовим домашнім арештом інженера компанії ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз» Юрія Ільницького, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до так званої «справи газової фірми юристів Петра Порошенка».

Таке рішення 26 серпня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС відправив Ільницького під цілодобовий домашній арешт. На нього також поклали такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Харкова без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування із особами, зазначеними в ухвалі; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Не погоджуючись з таким рішенням, адвокат підозрюваного подав апеляцію, яку судді залишили без задоволення.

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру шести особам, причетним до нанесення 196,8 млн грн збитків державі під час видачі спеціального дозволу на видобуток газу Полтавській області фірмі «Аркона Газ-Енергія». Також органи правопорядку зазначили, що коло задіяних у вчиненні злочину не є вичерпним і вони встановлюють інших можливих співучасників схеми.

Як з’ясувало слідство, впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища. Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали неіснуючі показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Нещодавно фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми» встановили, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їх же даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: