Черговий обстріл українських позицій: чи під загрозою перемир’я

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

На Донбасі 6 вересня окупанти вдруге за день порушили перемир'я і обстріляли позиції ЗСУ. Один боєць загинув. Підрозділи ООС відкрили вогонь у відповідь на ворожу атаку. Політолог Андрій Дуда у коментарі «Слово і діло» зауважив, що інтенсивність протікання конфлікту в період так званого перемир’я свідчить про те, що Росія шукала привід для обстрілу, і режиму тиші фактично не було.

«Напевно, режиму тиші в загальноприйнятному значенні цього слова не було. У нас була низька інтенсивність конфлікту, але режиму тиші не було. І це фіксувала також і місія ОБСЄ, коли ми мали за місяць близько 800 випадків порушення режиму тиші. Тому говорити про режим тиші не доводиться. Але вчора відбулося найстрашніше – те, що наші зазнали поранень і один військовослужбовець був вбитий. Це свідчення того, що про перемир’я не йдеться. Воно зірване російською стороною. Інше питання, що з боку Офісу президента відчутне бажання зменшити масштаби і говорити про начебто поодинокі випадки, щоб зберегти перемир’я. Тут може бути жорстка реакція суспільства», – поділився думками Дуда.

Доба на Донбасі: зберігається режим тишіРежим тиші зберігався по всій лінії розмежування, додали в штабі. При цьому українські військові готові миттєво реагувати на будь-які зміни ситуації.

Експерт додав, що російська сторона намагалася зірвати перемир’я під будь-яким приводом, оскільки спостерігачі фіксували, що бойовики весь цей час зводили інженерні споруди на лінії фронту.

«Україна виконує політичний концепт Зеленського, який хоче припинити війну, але припинити війну просто так не вийде, бо не від нас це залежить. Не ми її починали. Почала війну Росія, і там це розглядається, як фактор впливу на Україну, тому це залежить не від нас», – звернув увагу політолог.

Нагадаємо, вдень 6 вересня окупанти грубо порушили перемир'я і відкрили прицільний вогонь по позиціях ООС біля Красногорівки.

На порушення перемир'я відреагував глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: