Фірма помічниці Логвинського оскаржує рішення щодо фігуранта справи НАБУ

Читать на русском
Юридична фірма помічниці члена Верховної Ради намагається оскаржити рішення суду, яким звільнили від відповідальності фіктивного директора компанії.
Георгій Логвинськийфото: Радіо Свобода

Юридична компанія «Анкіл», співзасновницею якої є помічниця народного депутата Георгія Логвинського Марія Швець, намагається оскаржити рішення суду, котрим звільнили від кримінальної відповідальності фіктивного директора фірми «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» Руслана Судара, що фігурує у справі заволодіння 54,18 млн грн державних коштів в інтересах компанії «Золотой Мандарин Ойл».

Про це йдеться в ухвалі Касаційного кримінального суду від 6 червня, повідомляє «Слово і Діло».

За даними журналіста «Слова і Діла», 12 грудня 2018 року Голосіївський районний суд міста Києві відмовив заступнику керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимиру Кривенку у клопотанні про звільнення від кримінальної відповідальності Судара у зв'язку із закінченням строків давності. Так, його підозрювали у придбанні компанії «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» з метою прикриття незаконної діяльності, де він став директором і співзасновником. Як встановило слідство, у 2012 році невідома особа у приміщенні офісу фірми «Союзторгінвест», директором і засновником якої є брат Логвинського Ігор, запропонувала Судару (обіймав посаду менеджера в фірмі «Союзторгінвест») придбати з реєстрацією на його ім'я компанію «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» з метою прикриття незаконної діяльності в обмін на не звільнення його з посади в «Союзторгінвест». На що Судар погодився і виконав деякі процедури, зокрема, придбав корпоративні права цієї компанії та відкрив рахунки в банку Південний та Енергобанку.

Після цього фіктивний директор не займався будь-якими питанням у компанії «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт». Водночас інші особи використали це підприємство для заволодіння за заниженою вартістю правом вимоги Банку Столиця в розмірі 34,23 млн грн за кредитними договорами із TOB «Укрметалзабезпечення» та TOB «Альтернатива Груп». Ці договори були забезпеченими майновою заставою, що призвело до додаткових витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та заподіянні йому збитків на загальну суму 29,06 млн грн. При цьому фірма «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» використала для забезпечення переходу права вимоги на предмет застави від TOB «І.С. Інвест» до юридичної компанії «Анкіл» нібито за договорами з TOB «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» про відступлення права вимоги та поставки нафтопродуктів, що були відображені лише на папері.

До того ж, компанія «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» не мала виробничих потужностей для поставки палива і не відповідала вимогам законодавства щодо купівлі-продажу пального спеціальними суб'єктами, які зареєстровані як платники акцизного податку та з оформленням спеціальних документів (паспорта якості) палива тощо. Також цю фірму використали для прикриття незаконної діяльності щодо конвертації безготівкових коштів в неконтрольовану готівку, отриманих від ТОВ «Золотой Мандарин Ойл» в розмірі 54,18 млн грн, які сама фірма одержала від держави. Далі вказані кошти були перераховані «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» на рахунки інших фіктивних фірм нібито на підставі договорів про переуступлення права вимоги. Зокрема, фірма «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» перерахувала частину цих грошей і фірмі брата нардепа Логвинського Ігоря «Союзторгінвест».

Однак Голосіївський суд відмовився звільняти Сударя від відповідальності. У зв'язки з цим САП подала апеляційну скаргу. 5 лютого Київський апеляційний суд її задовольнив і звільнив фіктивного директора від відповідальності. Тому юридична компанія «Анкіл» помічниці Логвинського вирішила оскаржити це рішення суду, швидше за все, через згадування її в рішенні. Постановою від 6 червня Касаційний кримінальний суд витребував з Голосіївського суду Києва матеріали цієї справи.

Додамо, що в офісі фірми брата Логвинського та у нього самого також детективи проводили обшук. Водночас Служба безпеки України розслідує можливе перевищення владою НАБУ під час цих обшуків.

Нагадаємо, вчора, 22 липня САП із незрозумілих причин відкликала аналогічне клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності фіктивного директора фірми «Золотой Мандарин Ойл» Олександра Успенського у зв'язку із закінченням строків давності. Матеріали щодо нього направили до суду ще 24 квітня.

Як повідомили у НАБУ, надані цією особою покази підтвердили причетність реальних бенефіціарів підприємства до схеми, і слідство вже готувало проекти підозр іншим її учасникам. Зокрема, зібрані докази можливої причетності посадовців Мін’юсту, народного депутата та його помічників. За даними «Слово і Діло», йдеться про Георгія Логвинського та вже згадану Марію Швець.

Втім, як тільки детективи і прокурори вийшли на фінішну пряму у цій справі, і, зокрема, відправили в суд матеріали стосовно фіктивного директора «Золотого Мандарина Ойл», керівник САП Назар Холодницький різко змінив групу прокурорів, яка вела цю справу. Своєю постановою від 25 квітня старшим групи він призначив свого заступника Кривенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: