Навчальний рік під час епідемії: чи будуть переходити школи на дистанційне навчання

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

В українських школах розпочався новий навчальний рік із традиційної форми навчання. Проте, вперше свято Дня знань і сам процес навчання були організовані з урахуванням пандемії і карантинних обмежень. Крім того, експерти не виключають, що школи можуть повернутися до дистанційної форми навчання в разі погіршення епідеміологічної ситуації. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін зауважив, що суспільство не підтримає повний перехід на дистанційне навчання, а негативні наслідки можуть бути не лише для процесу навчання, а й для економічної мобільності батьків.

«Мені здається, що, найімовірніше, буде така ситуація, що школи почнуть працювати в змішаному форматі. Можливо, буде більше канікулярних періодів або перенесення канікул протягом року чи інші зміни у звичному графіку, щоб певним чином зберегти не лише очний процес, але й передбачити інші форми в тому разі, якщо обстановка в регіоні, де розташована та чи інша школа, погіршиться», – сказав Якубін.

У Криму вирішили відмовитися від дистанційного навчанняВ анексованому Криму навчальний рік розпочнеться з 1 вересня в форматі очного навчання. Раніше так звана влада закликала готуватися до дистанційного навчання.

Політолог додав, що рішення про повний перехід шкіл на дистанційне навчання спричинить у суспільстві певні збурення та матиме економічні наслідки.

«Є різні показники, і відвідування шкіл вважливо саме в очному форматі тому, що це пов’язано з процесами соціалізації. Я маю на увазі, коли зараз частина дітей пішла до школи, частина батьків повертається на роботу. Тобто раніше була ситуація, коли за дітьми треба було наглядати, поки вони вчаться вдома. Батькам доводилося приділяти їм набагато більше уваги, поки вони перебували вдома. Частину дорослих людей це фактично викинуло з економічного життя з відповідними наслідками. Тому ми повинні пам’ятати, ухвалюючи такі рішення, що батьки хочуть, щоб діти відвідували школу тому, що вони отримують більший ефект від цього і не треба забувати, що школа – це не просто про знання, а й про соціалізацію», – прокоментував Олексій Якубін.

Як відомо, МОЗ оновив правила для навчання в школах під час пандемії.

Перший урок у школах 1 вересня присвятили коронавірусу і карантину.

Крім того, українським школярам можуть зробити додаткові канікули через майбутні місцеві вибори.

Нагадаємо, з 1 вересня в українських школах навчання буде проходити за новими правилами у зв'язку з карантином через пандемію. Зокрема, учням 1-4 класів дозволять перебувати в школах без масок і респіраторів. Якщо в учня виявлять коронавірус, то на самоізоляцію відправлять весь клас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: