Хабар Холодницькому: екскерівниця департаменту ДФС намагалася зменшити заставу

Читать на русском
Адвокат підозрюваної у наданні неправомірної вигоди головному антикорупційному прокурора подав клопотання про зміну запобіжного заходу.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Адвокат колишньої керівниці організаційно-розподільного департаменту Державної фіскальної служби Олени Мазурової просив суд зменшити заставу із 120 до 40 млн грн, але йому відмовили.

Таке рішення 18 серпня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

У рішенні вказується, що за Мазурову внесли заставу наступні приватні компанії: 30 млн грн – ТОВ «Гаур плюс», 16,7 млн грн – ТОВ «Авалон систем» і 53,52 млн грн – ТОВ «Дампер». Ще 20 млн грн внесла фізична особа. Однак, за словами адвоката підозрюваної, компанії вимагають повернути 80,02 млн грн, які вони позичили. Тому він просив суд зменшити заставу до 40 млн грн.

Прокурор САП заперечував проти задоволення клопотання. Він вказав, що формально Мазурова не пов'язана із заставодавцями ТОВ «Гаур плюс» і ТОВ «Дампер», однак бенефіціар і керівник «Гаур плюс» Оксана Марполь де-факто підпорядковується підозрюваній. Також прокурор зазначив, що бенефіціаром ТОВ «Дампер» є Ганна Покотилова, щодо судової справи за участю якої, контролю за цією справою та можливого надання неправомірної вигоди у вказаній справі Мазурова у квітні-травні 2020 року спілкувалася з третьою особою.

У САП також додали, що Мазурова протягом 2015-2020 років отримала доходи у суттєвому розмірі, а також володіє низкою нерухомості, проте не витратила жодних власних коштів для внесення за себе застави.

Вивчивши клопотання, суддя залишив заставу Мазурової без змін.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара керівнику САП Назару Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 6 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів за те, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру колишньому міністру екології Миколи Злочевського. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Пізніше НАБУ і САП заочно повідомили про підозру Злочевському в організації цього правопорушення.

Раніше ВАКС взяв під варту колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічу з альтернативою 40 млн грн застави, які за нього внесли. Також суд заарештував першого заступника начальника київської податкової Миколу Ільяшенка із заставою в 84 млн грн. Крім того, ВАКС відправив до СІЗО Мазурову, встановивши їй альтернативою аж 120 млн грн застави. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: