Боротьба з коронавірусом: чи ефективний адаптивний карантин

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

В Україні збільшується кількість шпиталізованих із коронавірусом, у разі зняття карантину лікарні будуть переповнені, заявив на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Водночас головний санітарний лікар повідомив, що також не виключає повернення до жорсткого карантину. У коментарі «Слово і діло» політолог Василь Яблонський відзначив, що адаптивний карантин та зонування епідеміологічної небезпеки не забезпечує баланс між економікою та карантином, але посилення карантину не вирішить проблеми.

«Мені здається, що влада себе дискредитувала тому, що політики самі не дотримувалися карантинних заходів, і тому ми побачили хвилю супротиву по всі країні. Якщо Кабмін зважиться на більш жорсткі заходи, то це викличе чергову хвилю невдоволення, невиконання цих заходів і, зрештою, поглибить дискредитацію виконавчої влади», - сказав Яблонський.

Експерт додав, що дискредитована сама ідея карантину, тому люди не сприйматимуть цю міру, навіть якщо це необхідно.

В чотирьох закладах освіти зафіксовано спалахи коронавірусуНавчальні заклади в Україні продовжують зачинятися на карантин через спалахи коронавірусної інфекції.

«Коли було десятки хворих, то забороняли гуляти по парках, а зараз всі ходять без маски, роблять селфі, те ж саме роблять урядовці, при тому, що маємо тисячі нових випадків і це сприймається, як належне, тому всі, хто не сильно переймається нюансами епідемії – не сприймають такі обмеження серйозно», - додав він.

Яблонський відзначив, що адаптивний карантин не забезпечив баланс між економікою та стримуванням поширення інфекції.

«Якщо в Кабміні стверджують, що знайшли баланс, то має розвиватися економіка і має не поширюватися епідемія. Ми бачимо протилежне: економіка занепадає, коронавірус поширюється. Але, очевидно, що зонування, це хоч якийсь вихід, але складається таке враження, що «червоні» зони запроваджують там, де підтримка уряду та президента на низькому рівні», - відзначив він.

Нагадаємо, за даними МОЗ, в Україні зафіксовано 121 215 випадків коронавірусної хвороби, з них 2557 - летальні.

Раніше головний санлікар Віктор Ляшко розповів, коли в Україні з'явиться перша вакцина від коронавірусу.

Також ми писали про те, що МОЗ планує перевірити лікарні, в яких лікуються хворі на COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: