Підвищення зарплат вчителям і безкоштовна освіта: «першовересневі» обіцянки політиків

Читать на русском
Безкоштовна освіта обіцяє партія Батьківщина, а Володимир Зеленський хоче зробити професію вчителя високооплачуваною.
Слово і діло

В Україні, незважаючи на коронавірус і адаптивний карантин, розпочався навчальний рік. Через нові реалії він буде відрізнятися від усіх попередніх: класи і школи можуть відправляти на карантин, учням потрібні маски, антисептики і соціальна дистанція. До сьогоднішнього Дня знань «Слово і діло» пропонує подивитися, які зміни в сфері освіти обіцяють українські політики.

Гідні зарплати вчителям і профорієнтація для учнів: що обіцяли Зеленський і Кабмін

Одна з головних програмних обіцянок Володимира Зеленського для вчителів – зробити їх професію престижною і високооплачуваною. Підсумки її виконання ми підведемо в кінці каденції президента. Це ж стосується і обіцянки про те, що школи отримають сучасне обладнання та оновлять свою інфраструктуру.

Після початку епідемії коронавірусу в країні влада була змушена переглянути держбюджет на 2020 рік, щоб виділити кошти в коронавірусний фонд. При цьому Зеленський пообіцяв, що в оновленому бюджеті витрати на зарплати вчителів, студентські стипендії та наукову діяльність не скоротять. Перші дві обіцянки він виконав, проте наука постраждала. Зокрема, на 11,5 млн грн скоротили витрати на наукову і науково-технічну діяльність вищих навчальних закладів, позбавили фінансування Фонд президента щодо підтримки освіти, науки і спорту, на 22,5 млн скоротили забезпечення діяльності Національного фонду досліджень.

Обіцянки Кабінету міністрів за освітою є в програмі діяльності, її хоч і не ухвалила Верховна рада, але міністри працюють за нею. Всі ці зобов'язання в процесі, виконувати їх доведеться прем'єру Денису Шмигалю і виконуючому обов'язки міністра освіти Сергію Шкарлету.

Так, уряд обіцяв створити умови для проведення профорієнтації учнів, забезпечити доступність повної загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами, ввести нову концепцію оплати праці і забезпечити поступове підвищення зарплати педагогічним працівникам, забезпечити фінансову підтримку з бюджету реформи «Нова українська школа».

Окремо є обіцянки з дошкільної освіти. Зокрема, Кабмін повинен створити додаткові місця в дитячих садах, оновити державний стандарт в сфері дошкільної освіти, забезпечити підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти та розробити нову модель фінансування дошкільної освіти.

Скасувати закон про освіту і зробити навчання безкоштовним: що обіцяють в Раді

Партія «Слуга народу» в своїй програмі майже повторила обіцянку Зеленського, але з уточненням – ввести базове матеріальне забезпечення педагогів на рівні трьох мінімальних зарплат.

У «Опозиційної платформи – За життя» обіцянки в своєму стилі. Наприклад, скасувати закон про освіту. У лютому у Верховній раді виносили на розгляд постанову про скасування закону про повну загальну середню освіту, але голосів не вистачило. Також ОПЗЖ обіцяла повернути громадянам України право говорити, спілкуватися, навчатися російською та мовами національних меншин.

«Батьківщина» теж обіцяла базову зарплату педагогів не нижче трьох мінімальних. Також є обіцянка підняти заробітні плати вчителів до європейського рівня за п'ять років і законодавчо зробити освіту безкоштовною. Останнє звучить зовсім нереальним.

Партія «Голос» обіцяє розвивати мережу опорних шкіл, ввести електронні підручники, ввести безкоштовні онлайн курси та лекції для підвищення кваліфікації вчителів, створити умови для навчання дітей з особливими потребами.

У мажоритарників є цікаві обіцянки. «Слуга народу» Микола Тищенко в програмі обіцяв жорстко контролювати дитяче харчування в навчальних закладах. А його колега по фракції Роман Грищук – ввести в школах предмети для розвитку критичного мислення, фінансової грамотності та підприємництва. Дійсно хотілося б, щоб дітей в школі готували до дорослого життя.

Владислав Поляк обіцяв у кілька разів підвищити зарплати для вчителів, але саме для тих, хто викладає українську мову та літературу. Нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук обіцяв особисто внести до Верховної ради законопроект про освіту на селі, який передбачає оснащення шкіл сучасною технікою. Такий же законопроект обіцяв внести його колега Артем Черноморов. Олена Криворучкіна, Сергій Северин, Ганна Лічман обіцяли добиватися введення доплати за кваліфікацію і стаж для педагогів.

Заборонити смартфони в школах і відкрити садки: що обіцяє місцева влада

У місцевої влади щодо освіти своя окрема категорія обіцянок: ремонт та відкриття садочків, шкіл, стадіонів, спортзалів тощо.

Оригінальна обіцянку є у мера Дніпра Бориса Філатова – заборонити смартфони в школах. Однак поки ніяких документів про заборону немає, а часу, щоб виконати обіцянку залишається все менше – в кінці жовтня вибори. Також Філатов обіцяв відремонтувати всі шкільні вбиральні. Станом на 1 листопада минулого року було відремонтовано 78 санвузлів, а всього в навчальних закладах їх 2 тисячі. В кінці каденції Філатова подивимося на результати.

Столичний мер Віталій Кличко обіцяв до кінця року завершити реконструкцію з прибудовами в двох школах і відкрити в місті три нових дитсадки.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків в програмі обіцяв збільшити кількість місць в дитячих садах і школах. У 2016 році в мікрорайоні «Пасічна» було відкрито новий дошкільний навчальний заклад «Вишиванка» (300 місць, всього 10 груп), два нові дитячі садки відкрили в селі Хриплин та Крихівцях. У травні 2018 року Марцінків відзвітував, що за час його перебування на посаді в місті відкрили 7 дитячих садків. У 2019-2020 навчальному році в Івано-Франківську функціонували 42 установи загальної середньої освіти, в 1091 класі навчалося 29 тисяч 524 учня. У порівнянні з попереднім навчальним роком фактична мережа закладів загальної середньої освіти зросла на 49 класів.

Крім того, в листопаді минулого року Марцінків пообіцяв щорічно вручати премії міського голови кращим педагогам. Очевидно, що нагородження має відбутися восени, чекаємо.

Глава Харківської обладміністрації Олексій Кучер в цьому році обіцяв завершити будівництво і реконструкцію Наталінського і Олексіївського навчально-виховних комплексів, Пархомівської школи, початкової школи в мікрорайоні «Надія» селища Пісочин.

Керівник Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко планує протягом вересня запустити Покровський ліцей. Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш дав обіцянку в цьому році побудувати 5 шкіл в області, голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук хоче завершити будівництво 5 шкіл вже у вересні. У планах голови Донецької обладміністрації Павла Кириленка в 2020 році капітально відремонтувати 5 шкіл і 5 дитячих садків.

Також «Слово і діло» пропонує ознайомитися з трьома можливими сценаріями навчання в школах з 1 вересня 2020 року.

Раніше ми писали про демографічну ситуацію в Україні в період незалежності.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: