Амністія бойовиків: чому з боку влади лунають різні заяви

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав висловлювання у ЗМІ першого заступника голови української делегації у ТКГ по Донбасу Вітольда Фокіна провокативними і такими, що не відповідають національним інтересам. У коментарі «Слово і діло» голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран пояснив, що спірні заяви посадовців та політиків з’являються тому, що Офіс президента надсилає у суспільство різні меседжі для дослідження реакції людей.

«Офіс президента працює на інформаційному полі таким чином: коли є певна гостра проблема, у суспільство через різні канали посилаються різні посили і там, де є найменший супротив – вони йдуть по такому напрямку. Тому, насправді є багато заяв щодо амністії – і Єрмака, і Пристайка, і вони з’явилися після заяви Фокіна і негативної реакції суспільства на це. Суспільство показало свої зуби і що на капітуляцію не піде, тому вже пішли зворотні заяви», - сказав Таран.

Амністія бойовиків: як уникнути російського сценаріюУ МЗС кажуть, що Україна ухвалила всі законодавчі акти, що необхідні для здійснення амністії в рамках виконання Мінських домовленостей.

Політолог пояснив, що це технологія, яку застосовує влада для вироблення рішення, тому суспільство має бути постійно насторожі.

«Такі заяви тягнуть на кримінальну справу про державну зраду. Коли Фокін робить такі заяви, він повинен думати про це», - додав він.

Нагадаємо, Фокін заявив, що «і з тієї, і з тієї сторони було скоєно багато злочинів, які зрештою мають бути розслідувані, і винні хай понесуть покарання. Але сьогодні, щоб припинити війну і зберегти життя бійців та командирів, моя позиція — треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще всього Донбасу».

Раніше Кравчук запропонував альтернативу «особливому статусу» Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: