Амністія бойовиків: як уникнути російського сценарію

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявив, що Україна ухвалила всі законодавчі акти, що необхідні для здійснення амністії в рамках виконання Мінських домовленостей. Тим часом глава МЗС Вадим Пристайко запевняє, що Україна не підтримує і не згодна на повну амністію для проросійських бойовиків. У МЗС кажуть, що амністія запрацює тільки після проведення місцевих виборів у Донецькій і Луганській областях, тобто коли на окупованих територіях буде обрано легітимну українську владу та відновлено суверенітет України.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий підкреслив, що світова історія знає дуже багато прикладів, коли для закінчення конфлікту застосовувалася амністія однією з воюючих сторін.

«Це, в принципі, норма завершення конфліктів, які були хоча б в певній мірі внутрішніми. Оскільки йдеться про те, що в російсько-українській війні брало участь багато громадян України, амністія як частина завершення конфлікту може розглядатися», – пояснив Дикий.

Він нагадав, що у вітчизняній практиці востаннє завершувала конфлікт в такий спосіб радянська влада стосовно борців ОУН-УПА.

Експерт уточнив, що військове протистояння на території України завершилося тільки після того, як до репресивних методів додали амністію учасників українських збройних формувань. Так само було в країнах Балтії.

«Практика нам знайома, просто ми були по інший бік барикад», — зазначив Євген Дикий.

За його словами, Україні потрібно врахувати кілька умов, зокрема, й те, що амністія застосовувалася за умови здачі зброї.

«Потрібно вийти зі складу збройних формувань, визнати, що був неправий, здати зброю і тільки після цього можна отримати амністію. У такому вигляді амністія і зараз діє. Зокрема, у нас діє програма «На тебе чекають вдома»», – розповів експерт.

Амністію в контексті Мінського процесу РФ намагається розмити, продовжив він. Справляє враження, що спочатку ми повинні схвалити амністію без роззброєння. Однак це вже легалізація подій, що відбулися на Донбасі, а не амністія, зазначив він.

Експерт окреслив, що механізм амністії в праві – це звільнення від відповідальності особи, яка вчинила злочин, визнала себе винною і після цього підлягає звільненню.

Крім того, він звернув увагу, що РФ вимагає амністувати «все, що рухається», що є неприйнятним для України не тільки з точки зору моралі, а й міжнародного права.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Одна справа амністувати тих, хто по той бік зі зброєю воював проти нас, стріляв у наших солдат. Тут ще можна діяти за принципом «На війні, як на війні». Але інша справа, якщо людина не просто воювала проти нас, а скоїла злочини: катувала полонених, здійснювала рейдерство майна тощо. Якщо ми амністуємо цю категорію, то це вже буде злочином з нашого боку», – прокоментував Євген Дикий.

««Кримінальщину» пробачити не можна, а військові злочини не мають терміну давності. Наприклад, Ізраїль досі шукає нацистських злочинців», – зауважив він.

Крім того, експерт вказав на ще одне дискусійне питання. Процедура амністії передбачає спочатку визнання факту злочину, а потім звільнення від покарання.

Однак, за його словами, виникає питання, як кваліфікувати злочини. У практиці застосування до всіх статті «тероризм» та «незаконні збройні формування», але це не повний склад злочину, констатував Дикий.

«З серпня 2014 року, після того як на Донбас увійшли вже не «зелені чоловічки », а регулярні війська РФ, це вже не тероризм. Це може бути додаткова стаття. Але основний склад злочину – вже стаття 111, «держзрада». Ці люди не сепаратисти, а колаборанти при іноземних російських військах. Чи підпадає стаття 111 під амністію? Чи будемо ми кваліфікувати так їх дії?» – акцентував Дикий.

Він висловив переконання, що завершити конфлікт, не назвавши все своїми іменами, Україна не може. Навіть якщо ми за 10 років хочемо отримати компенсацію від РФ, потрібно перекваліфікувати дії згідно зі статтею 111, додав експерт.

Тоді виникає окреме питання, чи готові ми амністувати цю статтю, позначив він.

«Без обговорення цих проблемних моментів, без таких запобіжників, розмови про амністію – суто російський сценарій», – резюмував Євген Дикий.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: