Неконституційний карантин: які наслідки матиме рішення КСУ щодо коронавірусних обмежень

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

У п’ятницю Конституційний суд визнав невідповідним Основному закону деякі положення постанови Кабінету міністрів про введення карантину. Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко у коментарі «Слово і діло» пояснив, що рішення КСУ не змінить ухвалених положень, проте матиме наслідки у майбутньому.

«Якоїсь однозначності щодо цього немає, бо є за що критикувати Конституційний суд, бо там і щодо юридичної техніки, і щодо інших положень виникає ряд питань. В цілому, якщо ми говоримо, чи могли бути визнані окремі положення неконституційними – через різноманітні підстави вони дійсно могли бути визнані неконституційними. Але, загалом, питання – складне», - сказав Бондаренко.

Юрист зазначив, що рішення КСУ реальних наслідків не буде мати, але в перспективі вплине на прийняття рішень в схожих ситуаціях.

КСУ скасував обмеження зарплат топ-чиновниківКонституційний суд визнав незаконним обмеження високих зарплат державних службовців в період карантину через коронавірус.

Бондаренко додав, що КСУ розглянув зокрема питання щодо скорочення виплат державним чиновникам на час карантинних обмежень.

«Насправді, малоймовірно, що якось це вплине на судову практику. Це дуже дискусійне питання щодо дії в часі рішень Конституційного суду. Це означає, що в подальшому моменти, які визнані неконституційними, не будуть повторюватися», - пояснив він.

Нагадаємо, в квітні Кабмін вирішив обмежити зарплати керівників міністерств, відомств, суддів, прокурорів, державних підприємств, включаючи держбанки, на час карантину.

Зокрема, до кінця карантину і місяць після його закінчення зарплата топ-чиновників не могла перевищувати 47 тисяч гривень.

У липні президент Володимир Зеленський подав на розгляд ВР питання про скасування обмежень на зарплати чиновникам, але в день голосування його відкликав.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: