НАБУ закривало справу про недостовірності в декларації екснардепа від БПП

Читать на русском
У Національному бюро виносили постанову про закриття справи стосовно колишнього члена пропрезидентської фракції.
Геннадій Ткачук

Національне антикорупційне бюро закривало кримінальне провадження за фактом можливого недостовірного декларування колишнім народним депутатов від фракції «Блоку Петра Порошенка» Геннадієм Ткачуком, проте суд це рішення скасував.

Відповідну ухвалу винесла слідча суддя Вищого антикорупційного суду Наталія Мовчан 12 серпня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, на підставі обґрунтованого висновку Національного агентства з питань запобігання корупції було порушено відповідне кримінальне провадження. НАЗК встановило, що Ткачук в електронній декларації за 2017 рік не вказав дві земельні ділянки дружини у Вінниці, житловий будинок площею 170,5 кв. м у Вінниці, корпоративні права дружини в приватному підприємстві «КЛТ» та факт перебування в бенефіціарах цього підприємства, а також факт володіння благодійним фондом «Ткачук». Також він не зазначив вартість землі у Вінниці, квартири площею 191,8 кв. м в окупованій Ялті в Криму, автівок Mercedes-Benz 313 2001 року випуску, Volkswagen Touareg 2006 р.в.

Які справи не встиг розглянути Вищий антикорупційний судАнтикорупційний суд уже закрив шість кримінальних проваджень, обвинувальні акти в яких складали прокурори САП.

Крім того, за даними Нацагентства, екснардеп недостовірно вказав суми коштів, якими володіє. Зокрема, Ткачук вказав, що у 2017 році мав $15 тисяч в ОТП Банку, хоча згідно з довідкою банку на його рахунку було майже $6 тис; ще 14 тис. євро в ОТП банку – за даними банку 7585 євро; 300 тис. грн, але за даними банку на рахунку екснардепа залишилося лише 150 тис. грн станом на 31 грудня 2017 року.

Утім, 1 липня детектив НАБУ виніс постанову про закриття справи Ткачука у зв'язку з відсутністю в діянні ознак складу кримінального правопорушення. Проте НАЗК вказане рішення детектива оскаржило. Суддя встановила, що детектив закрив справу, оскільки вказаний обґрунтований висновок Нацагентства стосовно декларації Ткачука визнано протиправним та скасовано рішенням Вінницького окружного адміністративного суду та залишено без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду. Втім, на її думку, скасування висновку НАЗК не може бути підставою для закриття кримінального провадження. Тому вона постанову детектива про закриття справи Ткачука скасувала.

Нагадаємо, ВАКС продовжив обов'язки екснардепа Станіслава Березкіна. Раніше прокурор САП оголосив обвинувачення колишньому депутату Максиму Полякову. Пізніше САП скерувала до суду ще одну справу екснардепа Сергія Скуратовського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: