Збільшення «мінімалки»: чи витримає малий бізнес

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Позачергове засідання Верховної ради України призначено на вівторок, 25 серпня. Нардепи мають намір ухвалити законопроект, який дозволить підвищити «мінімалку» з 1 вересня. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський відзначив, що цьогорічне підвищення не вплине на малий бізнес, проте створить додаткове навантаження на бюджет при нинішньому дефіциті.

«Цьогорічне збільшення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень суттєво не вплине на малий бізнес. Тому що загальна сума тих податків, які вони будуть сплачувати, становитиме близько 80-90 гривень. Тобто говорити, що це вплине на малий бізнес, підстав немає. Проте для бюджету це додаткові 1,5 мільярди гривень видатків при 7% бюджетного дефіциту. Тому виникає питання, наскільки це обґрунтовано», – прокоментував Ілля Несходовський.

Голова НБУ назвав наслідки підвищення мінімальної зарплатиПідвищення мінімалки в Україні до 5 тисяч грн на місяць не матиме негативних наслідків для економіки та не призведе до зростання цін.

Експерт додав, що незначне підвищення не вплине ні на інфляцію, ні на безробіття. Однак при економіці, що падає, збільшення мінімальної заробітної плати, яке заплановане на наступний рік, може мати негативні наслідки.

«Якщо говорити про ті підвищення, які заплановані в наступному році: до 6 тисяч гривень з першого січня і до 6,5 тисяч гривень із середини наступного року, – то це, звісно, вдарить по малому бізнесу суттєво. Їхнє оподаткування збільшиться десь на 30%, відповідно, це погіршить їх фінансовий стан. Також збільшиться податок на нерухомість, судовий збір та інші податки, які прив’язані до мінімальної заробітної плати. Продуктивність праці працівників буде нижчою, ніж та сума, яку держава має сплачувати своїм робітникам, що призведе і до звільнень, і до падіння сукупного попиту в країні в цілому», – сказав Несходовський.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв про те, що наступна позачергова сесія парламенту відбудеться 24 серпня – у День Незалежності України.

Як відомо, президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної зарплати до 5 тис. грн вже з 1 вересня.

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів анонсувала, що ВР може провести позачергову сесію наприкінці серпня, щоб ухвалити цей законопроект.

Нагадаємо, Рада пішла на канікули в липні, проте нардепи вже збиралися на позачергову сесію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: