Мінімальна зарплата в Україні та ЄС: яка різниця

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Мінімальна зарплата в Україні залишається набагато меншою, ніж у країнах Європи.

Про це повідомив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Він нагадав, що Євростат у січні 2019 року роз'єднав країни ЄС за мінімальною зарплатою на три групи:

– мінімальна зарплата, нижча за 500 євро на місяць: Болгарія, Латвія, Румунія та Угорщина (від 286 євро в Болгарії до 464 євро в Угорщині);

– мінімальна зарплата, не менша за 500 євро, але нижча за 1000 євро на місяць: Хорватія, Чехія, Словаччина, Польща, Естонія, Литва, Греція, Португалія, Мальта та Словенія (від 506 євро в Хорватії до 887 євро в Словенії);

– мінімальна зарплата, не менша 1000 євро на місяць: Іспанія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Ірландія та Люксембург (від 1050 євро в Іспанії до 2071 в Люксембурзі).

«В Україні мінімальна зарплата становила на 1 січня 2019 року 132 євро, або відрізнялася більш ніж удвічі від Болгарії, й була в 16 разів менша за Люксембург», – зазначив Дорошенко.

Він також підкреслив, що не в усіх країнах ЄС мінімалка визначена законодавчо.

«У багатьох країнах мінімалка затверджена не законом, а угодою між профспілками й роботодавцями. В Німеччині державне регулювання оплати праці запровадили лише з 2015 року», – уточнив економіст.

За його словами, розвинені економіки відходять від поняття місячної оплати праці.

«Усі знають, скільки коштує година роботи. Тому нашій країні слід робити те ж саме, тобто переходити на погодинну оплату праці. Тоді і працівник, і роботодавець краще рахуватимуть свої гроші, тому що кількість годин, відпрацьованих громадянами різних країн, дедалі більше відрізняється між собою. І це суттєво впливає на оплату праці», – пояснив Олексій Дорошенко.

Додамо, згідно з аналізом Держстату, реальна зарплата середньостатистичного українця досягла за підсумками 2018 року рівня докризового 2014-го. За їхніми оцінками, купити можно вже стільки ж, як 5 років тому.

18 лютого 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тис. грн.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: