Посилення карантину: чи очікувати нових обмежень

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

З понеділка, 17 серпня, карантин у Києві посилено. Як раніше повідомив мер столиці Віталій Кличко, починають діяти обмеження «жовтої» зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук зазначив, що посилення карантину в Києві може продовжуватися, оскільки епідеміологічна ситуація в країні погіршується й очікується друга хвиля коронавірусу.

«Звичайно, що обмеження залежатимуть від того, як буде розвиватися епідеміологічна ситуація в країні. Поки що, чесно кажучи, підстав для оптимізму немає, тому що ситуація щодня погіршується. Поки немає варіантів, що ситуація почне розвиватися в протилежному напрямку, тому запроваджуються й нові обмеження. Спроби якось зупинити епідемію будуть. Їх масштаби оцінити зараз важко тому, що ситуацію спрогнозувати неможливо», – сказав Олещук.

Він додав, що водночас у суспільстві присутня втома від карантинних обмежень.

У Києві посилюють карантин: які обмеження запроваджуютьЗ 17 серпня карантин у Києві посилено. Як повідомив мер столиці Віталій Кличко, починають діяти обмеження жовтої зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу.

«На жаль, ми бачимо, що більша частина суспільства на це вже не реагує. Фактично карантин зводиться до вимог носити маски в магазинах та в громадському транспорті, а також обмеження щодо користування транспортом. Більш фактично нічого немає», – вказав фахівець.

Крім того, Олещук уточнив, що про зміну порядку проведення місцевих виборів у зв’язку із другою хвилею коронавірусу говорити зарано, однак у разі необхідності повинен бути оголошений надзвичайний стан.

«Єдиний конституційний механізм відкладання виборів – це запровадження надзвичайного стану. Наразі важко сказати, чи дійде ситуація до того, що потрібно буде ухвалювати таке рішення», – наголосив Петро Олещук.

Нагадаємо, 12 серпня Кабінет міністрів поновив правила адаптивного карантину в Україні, а 13 серпня було уточнений список зон, де діють різні обмеження – вже за новими вимогами.

Київ, який раніше перебував у «зеленій» зоні, тепер опинився в «жовтій». У столиці перевищено два показники: заповненість ліжок у медустановах (52,2%) та базовий показник захворюваності на COVID-19.

Карантин у Києві можуть знову пом’якшити щонайменше за два тижні і лише за умови, що показники захворюваності на COVID-19 відповідатимуть нормі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: