Протести в Білорусі: чи погодиться Лукашенко на перевибори

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що вважати легітимним президентом Білорусі Олександра Лукашенка не можна. Своэю чергою, експерт-політолог Валерій Димов зауважив у коментарі «Слово і діло», що білоруська влада буде вимушена йти на позачергові вибори через внутрішній тиск, а заяви інших країн тільки посилюють вірогідність такого сценарію.

«Цікаво, чи Україна буде серед тих країн, які не визнають вибори. Зрозуміло, що після заяв Литви можуть послідувати й заяви інших країн, але тут залежить все-таки від дій влади в самій Білорусі. Ми бачимо, що реакція керівника МВС, спікера парламенту свідчить про те, що вони розуміють, що перегнули палку. І цей ексцес виконавця, коли в тоталітарній країні кожний хоче бути більшим тираном, аніж сам тиран, він дався взнаки. Вони вже й не можуть вирішити проблему, бо люди, яких арештовували, виходять і показують, що з ними робили. Зрозуміло, що вони будуть брати участь у протестах», – прокоментував Димов.

Президент Литви відмовився вважати Лукашенка легітимнимПрезидент Литви Гітанас Науседа заявив, що вважати легітимним президентом Білорусі Олександра Лукашенка не можна.

Експерт підкреслив, що Лукашенко сам себе загнав у «глухий кут», з якого йому буде складно вийти.

«Компромісів для нього немає. І в цій ситуації в нього немає маневрів», – додав він.

На думку політолога, застосування сили проти мирних протестів призвело білоруську владу до того, що в самій країні люди відмовляються приймати результат виборів у будь-якому разі.

«Напевно, після Литви можуть бути й інші країни. Але тут питання не стільки заяв Литви, скільки підсилюється сумнів щодо легітимності Лукашенка як всередині країни, так і за її межами. Йому доведеться йти на позачергові вибори так и інакше. Не стільки під впливом Литви, скільки під впливом подій всередині країн», – наголосив Валерій Димов.

Підсумовуючи, він додав, що водночас Лукашенко обережно ставиться до заяв литовської влади. Звинувачуючи у зовнішньому впливі США, Чехію та Росію, від висловлювань у бік Литви Лукашенко утримується, що свідчить про вплив Вільнюса на владу в Мінську.

Раніше повідомлялося, що президент Литви наполягає на надзвичайному саміті через ситуацію в Білорусі.

Нагадаємо, в Польщі і Литві погодили спільний план щодо Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: