ОПУ і МЗС закликали Білорусь звільнити затриманих українців

Читать на русском
Офіс президента України, а також МЗС закликали Білорусь звільнити трьох незаконно затриманих під час протестів українців - Костянтина Рєуцького, Євгенія Васильєва та Оксану Альошину.

Україна звернулася до влади Білорусі з вимогою якомога швидше звільнити незаконно затриманих в Мінську українців, а також направила білоруському МЗС дві ноти протесту.

Про це в четвер, 13 серпня, заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, передає пресслужба ОПУ.

Майдан у Білорусі: чи повинна Україна втрутитися й підтриматиУкраїна повинна максимально довго дотримуватися нейтралітету щодо білоруських протестів, поки не стане зрозуміло, в який бік хилиться чаша ваг.

За його словами, на сьогодні відомо, що в Білорусі затримані українські правозахисники і журналісти Костянтин Реуцький і Євген Васильєв.

Як зазначив Єрмак, українці були затримані силовиками без будь-яких законних підстав.

«За інформацією української сторони, вони не порушували ніяких законів Республіки Білорусь, не брали участі ні в яких заворушеннях або масових акціях, не мали при собі заборонених предметів або матеріалів. Правозахисники відвідували Білорусь виключно для отримання достовірної інформації про те, що там відбувається, і для коментування останніх подій в Мінську для українських засобів масової інформації», - заявив Єрмак.

У той же час міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сьогодні на брифінгу повідомив, що також є інформація щодо ще однієї затриманої українки Оксани Альошиної.

За його словами, МЗС України направив білоруським колегам дві ноти протесту.

«Посольство України на виконання мого доручення направило дві ноти до Міністерства закордонних справ Білорусі із запитом надати інформацію про всіх громадян України, які були затримані правоохоронними органами Республіки Білорусь в період з 9 по 12 серпня, а також надати інформацію про причини затримання і місця утримання Костянтина Реуцького, Євгенія Васильєва, а також третьої громадянки - Оксани Альошиної, яка була також затримана вчора», - розповів Кулеба.

Глава МЗС додав, що Україна вимагає негайної зустрічі консула з затриманими українцями, а також їх звільнення.

Нагадаємо, за даними МВС Білорусі, минулої ночі було затримано близько 700 осіб.

Раніше повідомлялося про 9 затриманих українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: