Протести в Білорусі: як повинна реагувати Україна

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Після виборів у Білорусі, які пройшли 9 серпня, в країні не стихають масові протести, які супроводжуються неконтрольованим насильством з боку влади. Зокрема, близько тисячі людей зазнали поранень та сотні затримані. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна засуджує насильство з боку білоруської влади щодо громадян. Глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський у коментарі «Слово і діло» зауважив, що Білорусь можуть чекати санкції, але Україна повинна самостійно засудити насильницькі дії влади щодо протестувальників у Білорусі після виборів.

«Україна повинна заявити свою позицію щодо подій у сусідній країні – сплеску насильства щодо абсолютно мирних протестувальників, до яких неадекватно застосовується сила. Країна, яка позиціонує себе, як демократична, для якої людина – це цінність, не може стояти осторонь та зберігати мовчання», – наголосив Грабський.

Протести в Білорусі: стало відомо про постраждалих і затриманих українцівУ Білорусі під час акцій протесту були затримані 9 громадян України. Також був побитий український фотокореспондент.

На його думку, в ЄС щодо подій у Білорусі можлива більш жорстка реакція після консультацій між країнами.

«Демократія, на жаль, не схильна до швидких дій. В ЄС зараз збираються та аналізують інформацію. Станом на 14 серпня, зокрема, запланована зустріч міністрів закордонних прав Європейського союзу, на якій буде надано оцінку ситуації в Білорусі. Також окремі члени ЄС вже заявили про свою жорстку позицію щодо неприпустимості ескалації насильства. Зокрема, вони також висловили і свій сумнів щодо результатів виборів у Білорусі», – сказав експерт.

Грабський підсумував, що насильство проти протестувальників у Білорусі може призвести до нових санкцій щодо чинного режиму в сусідній країні. Відповідно, спектр обмежувальних заходів може бути різним – від персональних до секторальних санкцій.

Нагадаємо, у Білорусі під час масових протестів минулої ночі було затримано понад 1000 осіб.

Також у Білорусі під час акцій протесту затримані 9 громадян України. Також був побитий український фотокореспондент.

Як відомо, протести в Білорусі спалахнули ввечері 9 серпня і тривають донині.

11 серпня правоохоронні органи застосували світлошумові гранати для розгону протестувальників.

У МВС Білорусі повідомляли, що під час мітингів затримали понад 3 тисячі осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: