Бюджетна алхімія: як перерозподілили кошти з утворенням антикоронавірусного фонду

Читать на русском

Уряд запровадив карантин через коронавірус 12 березня 2020 року. Наступного дня Верховна рада ухвалила зміни до держбюджету у зв’язку зі створенням в Україні фонду боротьби з COVID-19. Для формування фонду довелося урізати видатки багатьох міністерств та відомств та перерозподілити кошти на виплати підвищених зарплат медпрацівникам, компенсацій безробітним, а також будівництво доріг у країні. «Слово і діло» дослідило, звідки забрали кошти для формування антивірусного фонду та куди їх спрямували.

Щоб сформувати новий фонд, нардепам довелося в одних забрати, а іншим – додати кошти. Причому, на перший погляд, перерозподіл може виглядати дещо абсурдно. Для чого скорочувати видатки МВД, щоб потім їх збільшити? Але державний бюджет – річ делікатна і до того ж вимагає суворої звітності. Тому процес формування фонду боротьби з коронавірусом такий, ніби від кожного відомства трохи відлили до загальної ємності, перемішали, а потім розлили по-новому.

У результаті такої алхімії довелося скоротити видатки держбюджета-2020 на 48,9 млрд грн.

Найбільше грошей забрали в Держагентства автодоріг – 66,5 млрд грн, включаючи загальнодержавні видатки та кредитування. Видатки МОН скоротили на 20,9 млрд грн. У МВС довелося забрати 11,2 млрд грн.

По 8,1 млрд грн забрали в Мінрозвитку громад та територій та Мінкульту. Міненергетики та захисту довкілля втратило 5,3 млрд грн, Мінінфраструктури – 4,6 млрд грн, Мінекономіки, торгівлі та сільського господарства – 3,4 млрд грн.

Кабмін урізали на 2 млрд грн, ДСА – на 1,9 млрд грн, Мін’юст – 1,8 млрд грн, Міноборони – 1,4 млрд грн, ЦВК – 1,2 млрд грн, ВСУ – 1,1 млрд грн.

Видатки Національної академії наук скоротили на 1 млрд грн, Національної академії аграрних наук – 997,6 млн, Міністерства у справах ветеранів – 812,4 млн грн.

Передбачені бюджетом-2020 суми на Нацкомісію з держрегулювання зв’язку та інформатизації урізали на 539,5 млн, Нацкомісію з держрегулювання енергетики та комунальних послуг – на 487,5 млн, ДБР – 486,2 млн, ДУС – 378,8 млн, Вищу раду правосуддя – 354,8 млн.

З Фонду держмайна забрали 291,9 млн, СБУ – 210,1 млн, Національної академії медичних наук – 179,2 млн, НАБУ – 144,1 млн, МЗС – 140,8 млн, Нацкомісії з держрегулювання ринків фінпослуг – 124 млн грн.

Офіс генпрокурора мусив віддати до фонду боротьби з COVID-19 115,8 млн грн, Нацагентство з виявлення розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та ін. злочинів – 85,2 млн, ВАКС – 82,2 млн, Український інститут нацпам’яті – 64,8 млн.

Верховній раді скоротили видатки на 57,7 млн, Нацакадемії педагогічних наук – 32,3 млн, Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини – 29,2 млн, Рахунковій палаті – 29 млн, Нацагентству з питань держслужби – 20,7 млн, Адміністрації Держслужби спецзв’язку та захисту інформації – 20,3 млн.

Державне космічне агентство повинно було передати до фонду боротьби із коронавірусом 12,8 млн грн своїх видатків, Антимонопольний комітет – 8,6 млн, Нацрада з питань телерадіомовлення – 8,6 млн, ГУ розвідки Міноборони – 7,9 млн, Національна академія правових наук – 6,8 млн, Державна регуляторна служба – 6,1 млн, Міністерство цифрової трансформації – 5,9 млн, НАЗК – 4 млн, КСУ – 2,5 млн грн.

Найменше видатків зняли (у грошовому вираженні, а не відсотковому) з Уповноваженого із захисту державної мови – 1,6 млн, Управління держохорони – 0,8 млн та Служби зовнішньої розвідки – 0,04 млн грн.

Під час формування фонду боротьби з COVID-19 нардепи збільшили видатки Мінфіну (+65,4 млрд грн), Мінсоцполітики (+18,2 млрд), МОЗу (+8,1 млрд), Мінмолоді та спорту (+1,9 млрд), Фінансування ОДА (+473,4 млн), Міністерства з питань реінтеграції ТОТ (+141,2 млн), Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (+19,1 млн), Вищиого суду з питань інтелектуальної власності (+3,9 млн грн).

Кошти Фонду боротьби з COVID-19 становлять 66 млрд грн. Їх перерозподілили за різними напрямами. Найбільше коштів пішло на будівництво, реконструкцію, ремонт автодоріг державного значення – 35 млрд грн. Розпорядником коштів є Мінінфраструктури.

Можна припустити, що таке рішення ухвалювалося, виходячи з логіки, що хворих на коронавірус треба довезти до лікарень, а для цього треба терміново зробити нові дороги. Хоча дороги так швидко не робляться, тому це досить викривлена логіка.

Решту грошей також перерозподілили. Фіндопомога Фонду страхування в разі безробіття становила 7 млрд грн і розпорядником коштів є Мінсоцполітики.

6 млрд грн виділили на підвищення надбавок та доплат медпрацівникам (МОЗ), 5,3 млрд пішли на обладнання для приймальних відділень опорних лікарень (МОЗ), 3 млрд – на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівля засобів індивідуального захисту (МОЗ).

Доплати військовослужбовцям НГУ та ДПСУ, поліцейським становлять 2,5 млрд грн (МВС), фіндопомога Фонду соцстрахування (в т.ч. для виплати лікарняних) – 2,5 млрд грн (Мінсоцполітики).

На будівництво та ремонт приймальних відділень опорних лікарень виділили 1,7 млрд грн (Мінрегіон), допомогу дітям підприємців (ФОП) на спрощеній системі оподаткування, І та ІІ групи – 1,2 млрд грн (Мінсоцполітики), державну підтримка сфери культури, туризму та креативних індустрій – 1 млрд грн (Мінкультури та інформаційної політики).

Часткове відновлення видатків у сфері фізкультури та спорту профінансували в розмірі 475,8 млн грн (Мінмолодьспорту), доплати медичним працівникам у закладах охорони здоров'я МВС – 171,1 млн грн (МВС).

На закупівлю апаратів ШВЛ виділили 100 млн грн (МОЗ), повернення коштів за пробне ЗНО у 2020 року – 52,4 млн грн (МОН).

На закупівлю обладнання, засобів індивідуального захисту до Державного управління справами – 41,2 млн грн (ДУС). Для запобігання COVID-19 в установах кримінально-виконавчої служби виділили 23,7 млн грн (Мін’юст).

Раніше «Слово і діло» дослідило, як змінювалася мінімальна зарплата за часів незалежності України.

Також ми писали про стан «Укрзалізниці» у фактах і цифрах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: