«Укрзалізниця» у фактах і цифрах

Читать на русском

Найближчим часом Кабмін може призначити нового керівника «Укрзалізниці». На цю посаду претендують чотири українці й два іноземці. «Слово і діло» пропонує подивитись, що являє собою зараз монополіст у сфері залізничних перевезень у фактах та цифрах.

Серед кандидатів на посаду голови «Укразалізниці» громадянин Польщі Якуб Карновські, який зараз входить до складу наглядової ради «Укрпошти», повідомляє ЕП. У 2012-2015 роках він очолював «Польську державну залізницю». Ще один іноземець зі списку претендентів – болгарин Володимир Владіміров, який очолював «Болгарську залізницю» і за п'ять років зробив її прибутковою.

Також у списку кандидатів колишній керівник «Київстару» Петро Чернишов та чинний в.о. голови правління «Укрзалізниці» Іван Юрик, який почав працювати в компанії за часів Євгена Кравцова та член наглядової ради аеропорту «Бориспіль» Володимир Жмак. Ще один український топменеджер, якого розглядають як потенційного главу УЗ – Олександр Перцовський, працює першим заступником гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського.

За підсумками роботи в І кварталі 2020 року збитки «Укрзалізниці» оцінювалися в 7 млрд грн. В якості антикризових заходів пропонується закрити половину із 49 наявних депо, 10 із 22 сортувальних станцій, 350 малодіяльних залізничних станцій, а також скоротити протягом року близько 70 тис. співробітників.

Минулий рік УЗ закінчила із прибутком у 2,4 млрд грн, тоді як у 2018 році – зі збитками у 0,5 млрд грн. Чистий прибуток становив 3 млрд грн. Сукупний дохід від перевезень та інших послуг становив 90,3 млрд грн, тоді як операційні витрати становили 85,5 млрд грн. Дохід від вантажних перевезень у 2019 році був на рівні 72,5 млрд, а від пасажирських – 9,9 млрд грн.

Щодо пасажирських перевезень, то в першому півріччі 2018 року «Укрзалізниця» перевезла 158 млн осіб (з урахуванням пільговиків), за такий же період 2019 року – 154,8 млн осіб, і за 6 місяців поточного року, на які припав також і карантин, – 32,1 млн пасажирів.

Щоправда, також зменшився обсяг вантажних перевезень. Якщо в першому півріччі 2018 року УЗ перевезла 322,3 млн тонн, у 2019-му – 312,9 млн тонн, а у 2020-му – 143,2 млн тонн.

«Укрзалізниця» об’єднує 6 регіональних залізниць: Донецьку, Придніпровську, Південну, Південно-Західну, Одеську, Львівську. Довжина головних колій становить 19,8 тис. км, з них електрифікованих колій – 9,3 тис. км. При цьому майже 6 тис. км колій потребують капітального ремонту. Торік змогли відремонтувати 147 км колій. Це майже вдвічі менше, ніж у 2018 році.

У 2020 році заплановано капітально відремонтувати 300 пасажирських вагонів, закупити 40 нових тепловозів, 26 нових пасажирських вагонів та капітально відремонтувати 90 км колій і ще 460 км колій реконструювати.

Раніше «Слово і діло» писало, що, за словами міністра інфраструктури, присутність охорони в поїздах може вплинути на вартість квитків.

Також ми писали, що ВАКС призначив до розгляду справу пільгових тарифів на вантажоперевезення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: