У Білорусі розпочались президентські вибори

Читать на русском
У Білорусі в неділю, 9 серпня, почалося голосування на шостих за роки незалежності виборах президента.
ЦВК Бідлоусі

У Білорусі в неділю, 9 серпня, почалося голосування на шостих за роки незалежності виборах президента.

Про це передає ЦВК Республіки Білорусь.

Вибори в Білорусі: що обіцяють виборцям кандидати в президентиЛукашенко обіцяє збільшення зарплат і поліпшення вже створеного, тоді як альтернативні кандидати пропонують провести чесні вибори, запровадити мораторій на смертну кару, скасувати колгоспи і покарання за дармоїдство.

Голосування на виборах почалося о 08:00 на 5767 виборчих дільницях і завершиться о 20:00.

Цьогорічними кандидатами на вищий державний пост зареєстровано п’ять осіб — дружина опозиційного блогера Сергія Тіхановського Світлана, ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії Говори правду Андрій Дмитрієв, глава партії Білоруська соціал-демократична Грамада Сергій Черечень і діючий президент Олександр Лукашенко.

Попередній тиждень голосувань відзначився затриманнями опозиційно налаштованих активістів і політиків, а також однією з наймасовіших в історії республіки акцій протесту — мітингом Тіхановської в Мінську 30 липня. За оцінкою правозахисників, захід зібрав понад 60 тис. людей.

Головним опонентом для Лукашенко стала саме Тіхановська, навколо якої об’єдналися представники ряду інших сильних претендентів, які не зуміли пройти всі етапи виборчої кампанії та яким в результаті було відмовлено в реєстрації Центральною виборчою комісією (ЦВК) Білорусі. У республіці, де глава держави не змінювався 26 років і результат голосування майже завжди був передбачуваним, цьогорічна виборча кампанія має багато несподіваних поворотів.

Всього на виборах зможуть проголосувати близько 6,8 млн білорусів. Вибори вважаються вдалими, якщо в голосуванні взяли участь більше половини громадян.

Президент буде вважатися обраним, якщо за нього проголосують більше половини громадян, які взяли участь в голосуванні. Передбачається, що попередні результати будуть оголошені ЦВК ближче до півночі. Другий тур президентських виборів в Білорусії проводився лише у 1994 році. В інших випадках Лукашенко перемагав в першому турі з великою перевагою.

«Слово і діло» проаналізувало ситуацію з виборами в Білорусі та з'ясувало, які сценарії небезпечні для України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: