«Подарункові сертифікати» в СІЗО: на кого розраховані послуги Мін'юсту

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

В Україні за 10 днів купили подарункових сертифікатів до платних камер слідчих ізоляторів на суму понад 25 тисяч гривень. Правозахисник Борис Захаров у коментарі «Слово і діло» зазначив, що дії Міністерства юстиції можуть бути неконституційними й такими, що порушують Конвенцію прав людини.

«Ідея видається дикою тому, що вона порушує принцип презумпції невинуватості. Тобто апріорі, якщо є такі подарункові сертифікати, то це ознака поліцейської держави. Усі люди сприймаються, як потенційні правопорушники. Цей подарунковий сертифікат треба вручати зі словами Фелікса Дзержинського: «Те, що ви не сидите, це не ваша заслуга, а наше недопрацювання». Це суперечить принципам права, зокрема Європейській Конвенції, статті 6 частини 2 – презумпція невинуватості в частині права на справедливий суд. Тобто всі визнаються потенційними правопорушниками. Ідея про подарункові сертифікати виглядає огидною», – сказав Захаров.

На думку правозахисника, це порушує принципи Конституції та не вирішує основної проблеми – умов утримання ув’язнених, що порушують людську гідність.

Такі дії, за словами експерта, можна пояснити імітацією реформ та репресивною лінією влади щодо «посад».

«Взагалі оці VIP-камери й подібне – дискримінація. Забезпечені люди матимуть переваги перед законом. Є принцип рівності всіх перед законом незалежно від рівня доходів. А тут виходить, що люди нерівні за соціальним статусом. Зараз близько 20 тисяч осіб перебувають у СІЗО – не можуть же зробити 20 тисяч VIP-камер. Значить, це відбуватиметься вибірково, тільки для тих, хто може заплатити і стосовно кого ухвалить рішення ДКВС. Це суперечить принципу рівності всіх перед законом. Це антиконституційно й суперечить міжнародним угодам України», – пояснив Борис Захаров.

Нагадаємо, Мін'юст презентував «подарункові сертифікати» до СІЗО наприкінці липня.

А 6 серпня Мін'юст почав так званий «розпродаж» в'язниць. У планах міністерства – виставити на продаж в'язниці й СІЗО, які є застарілими і припинили функціонувати.

Також повідомлялося, що платні СІЗО принесли вже понад 300 тисяч гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: