ВАКС знову відмовився заочно заарештувати олігарха Федоричева

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання детектива погодженого прокурором про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою стосовно російського олігарха.
Олексій Федоричев

Вищий антикорупційний суд відмовився заочно взяти під варту олігарха російського походження Олексія Федоричева, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації завдання збитків Державній продовольчо-зерновій корпорації України.

Таке рішення 29 липня ухвалила слідча суддя ВАКС Катерина Широка, повідомляє «Слово і діло».

Детектив вказував, що НАБУ і ГПУ декілька разів зверталися до Монако з проханням про вручення підозри Федоричеву шляхом надання міжнародної правової допомоги. Проте в Монако відмовляли, оскільки вказані нібито правопорушення російського олігарха не є кримінально караними за їхнім законодавством. Тому НАБУ надіслало підозру Федоричеву німецькою кур'єрською доставкою DHL за місцем його останнього проживання в Монако. Вказані документи були доставлені за цією адресою 26 листопада 2019 року, про що НАБУ отримало відповідне повідомлення.

Він також зазначив, що Федоричева постановою детектива НАБУ було оголошено в міжнародний розшук. Цю постанову пізніше скерували до виконання українському бюро Інтерполу. Однак, як встановила суддя, детектив направив повідомлення про підозру кур'єрською доставкою, тобто поза встановленою процедурою. До того ж під одержанням документів підписалася людина з ім'ям «Didier», а тому неможливо встановити, чи одержав Федоричев цю підозру.

Як відомо, НАБУ ще 2 лютого 2017 року склало проєкт підозри Федоричеву. Вже 7 лютого того ж року НАБУ скерувало запит про міжнародно-правову допомогу щодо вручення підозри олігарху Генеральній прокуратурі Монако. Однак Федоричев відмовився від отримання будь-яких документів. Вже 14 березня 2018 року НАБУ склало нову підозру йому, а 12 квітня – скерувало новий запит до Монако. Як повідомила Дирекція судової служби Монако, місцеві правоохоронці відмовилися давати хід справі про надання міжнародної юридичної допомоги. На думку правоохоронців Монако, у відомостях НАБУ вони не змогли визначити характер справи як кримінальної і вважають їх «суперечками чисто економічного характеру».

Нагадаємо, в серпні суд дозволив НАБУ затримати розшукуваного олігарха Федоричева. Пізніше слідча суддя ВАКС навіть заочно взяла під варту його, проте апеляційна палата суду це рішення скасувала.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: