Відмова посилювати карантин: чи може місцева влада оскаржити рішення Кабміну

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Влада Львова вирішила не закривати більшість установ у зв'язку з віднесенням міста до «помаранчевої» карантинної зони. Подібні заяви були і з боку місцевої влади Тернопільщини. Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що органи місцевого самоврядування зможуть оскаржити рішення Кабінету міністрів України після того, як Конституційний суд оголосить рішення з приводу конституційності запроваджених карантинних заходів загалом.

«Це може бути так: не публічні заяви будуть робити, а безпосередньо будуть оскаржувати рішення Кабінету міністрів, яке обов’язкове до виконання й органами місцевого самоврядування. Там можуть бути будь-які варіанти – суди, апеляції тощо. Формулювання закону певною мірою розпливчасті», – сказав Богдан Бондаренко.

Він пояснив, що представники місцевого самоврядування можуть оскаржити рішення уряду в судовому порядку, зокрема, що рішення в цих умовах мають оціночні судження.

Зона ризику: чи може місцева влада скасувати посилення карантинуКонтроль за посиленням карантину належить службам центрального підпорядкування, тому заяви місцевих політиків можна розцінювати лише як політичні, вважає експерт.

«Суд може сказати, що не в межах повноважень Кабінету міністрів встановлювати такі заходи. Але найцікавіше – другий варіант, якщо буде рішення Конституційного суду. Ми пам’ятаємо, що в Конституційному суді зараз оскаржується питання конституційності заходів, що запроваджував Кабінет міністрів», – додав юрист.

За його словами, якщо КС визнає запровадження карантинних заходів на початку епідемії неконституційними кроками з боку Кабміну, місцева влада зможе користуватися цим рішенням і в умовах посилення заходів під час адаптивного карантину.

«Або навпаки. Якщо рішення буде конституційним, тоді органи місцевого самоврядування залишаються без жодних повноважень щодо цього та без інформаційного дискурсу. Але ми всі розуміємо, що так чи інакше в умовах наближення місцевих виборів ця дискусія триватиме», – вказав Бондаренко.

Він підсумував, що висновок Конституційного суду може бути оголошений і до осені, й це вплине на ситуацію, оскільки всі обмежувальні заходи пов’язані.

Раніше посилювати карантин відмовилися Тернопіль та Луцьк.

Зазначимо, станом на 3 серпня різні карантинні зони є тільки у Львівській, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Вінницькій, Тернопільській, Житомирській та Чернівецькій областях.

Раніше президент Володимир Зеленський зажадав від Кабміну чітко роз'яснити нові умови карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: