Розмова Зеленського та Лукашенка: чи підтримує Київ чинного білоруського лідера

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Глава держави Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, повідомив Офіс президента України. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін наголосив, що планування відносин між двома країнами повинно відбуватися, незважаючи на те, що проходять вибори, а розмова між двома лідерами про те, що Київ зацікавлений у довгострокових відносинах із сусідньою країною.

«Україна та Білорусь мають планувати між собою довгострокові відносини незалежно від того, хто переможе на виборах у Білорусі. Київ та Мінськ планують низку спільних заходів, зокрема регіональний форум, який запланований на жовтень 2020 року та який обговорювався ще й раніше. Щодо телефонної розмови двох президентів, то країни, незважаючи на вибори, які в них відбуваються, повинні планувати свої відносини», – сказав Якубін.

Зеленський обговорив із Лукашенком екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків «Вагнера»Глава держави Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Він підкреслив, що Україна колосально зацікавлена в подальшій співпраці з Білоруссю, але самі телефонні перемовини Зеленського та Лукашенка не свідчать про підтримку Україною жодного з кандидатів.

«Факт переговорів Зеленського і Лукашенка свідчить про те, що в Києві сподіваються на те, що відносини між Україною та Білоруссю зберігатимуть дружній характер співробітництва, попри колосальний облік складних питань між країнами. Одним із таких питань є історія із ЧВК «Вагнер», у складі якої є українські громадяни», – зауважив експерт.

Зокрема, між країнами залишаються відкритими питання за багатьма напрямами, тому Києву важливо зберігати прямий діалог із керівництвом сусідньої країни інституційно.

«Окрім цього, є інший перелік питань між Києвом та Мінськом. Це гуманітарні, економічні питання. У цілому Київ зацікавлений у тому, щоб у Білорусі після виборів ситуація залишалася стабільною. Для нас Мінськ є також місцем, де засідає ТКГ й відбуваються переговори щодо конфлікту на Донбасі. Ми зацікавлені в тому, щоб у Білорусі була максимально сприятлива обстановка і вибори, чим би вони не закінчилися, не вплинули на відносини між Україною та Білоруссю», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, у Білорусі затримали 33 бійців російської приватної військової компанії «Вагнер». У білоруських правоохоронних органах заявили, що бійці ПВК прибули для дестабілізації ситуації в період передвиборчої кампанії в країні.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав ситуацію надзвичайною подією і вимагає від Росії пояснень.

Влада Білорусі вирішила перекинути військові сили на кордон, зокрема з Росією. Такі запобіжні заходи були ухвалені на засіданні Ради безпеки країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: