Грузія відкинула свою причетність до вибуху в Лівані

Читать на русском
У Грузії заперечують будь-які зв'язки з масштабним вибухом в Бейруті, однак інформацію про перевезення в 2013 році кораблем з Батумі нітрату амонію в Мозамбік, який згодом потрапив до Лівану, підтвердили.
epa european pressphoto agency

У Грузії заперечують будь-які зв'язки з масштабним вибухом в Бейруті, однак інформацію про перевезення в 2013 році кораблем з Батумі нітрату амонію в Мозамбік, який згодом потрапив до Лівану, підтвердили.

Про це, в середу, 5 серпня, повідомляє РИА Новости.

Агентство морського транспорту Грузії зазначило, що «нітрат аміаку - одна з основних експортних продукцій Грузії» і підтвердило, що даний вантаж був відправлений з Батумі в Мозамбік сім років тому на суховантажі Rhosus під прапором Молдови.

«Порти в Грузії повністю відповідають міжнародним стандартам безпеки і регулярно перевіряються, а перевезення вантажів і технологія їх складування - це компетенція приймаючої країни, а не країни-експортера», - заявили в Грузії.

За словами представників Агентства, тільки в цьому році з порту Поті вивезено 52 тисячі 307 тонни нітрату аміаку, сказано в заяві.

Також, в Агентстві підкреслили, що причиною вибуху в бейрутському порту офіційні особи назвали факти «грубого порушення правил зберігання нітрату амонію у великій кількості».

На цій же позиції наполягає і заступник директора АТ Руставський азот Леван Бурділадзе.

За його словами, аміачна селітра, яка вибухнула в порту в Бейруті, була з великою часткою ймовірності вироблена на Руставському заводі Азот в Грузії. Про це повідомляє Ехо Кавказу.

«Згідно з інформацією, поширеною в соціальних мережах і інтернеті, прострочений нітрат амонію протягом багатьох років зберігали, грубо порушуючи заходи безпеки. Особливо неприпустимо зберігати цей продукт у вологості, на території порту. За непідтвердженою інформацією, там же недалеко виробляли феєрверки. Це те ж саме, що розпалити вогонь біля цистерни з нафтою або газом», - заявив Бурділадзе.

За його словами, зараз Руставський Азот постачає продукцію в десятки країн, в тому числі в Марокко, Італію, Францію, Великобританію, Україну, країни Південної Америки.

Нагадаємо, збиток від вибуху в Бейруті оцінили в 15 млрд доларів.

Також повідомлялося, що число жертв зросло до 137.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: