Бебі-бокси грошима: чому перестали видавати «пакет малюка» та куди звертатись по компенсацію

Читать на русском
Пілотний проєкт з видачею породіллям бебі-боксів у пологовому будинку поставлено на паузу. Тим, хто не отримав подарунку до народження дитини, обіцяють видавати по 5 тисяч гривень.
Фото з відкритих джерел

Замість «пакету малюка» уряд обіцяє виплачувати по 5 тисяч гривень на одного новонародженого. Однак ці гроші можна буде використовувати тільки на придбання товарів для малюка. Відповідне рішення 29 липня було схвалено під час засідання Кабінету міністрів. «Слово і діло» розбиралось, чому припинили видавати бебі-бокси в пологових будинках та куди батькам звертатись з питань компенсації.

Що пропонує уряд?

Звичайно, приємно отримати в пологовому будинку велику красиву коробку з пелюшками, бодіками, підгузками та іншими необхідними для малюка речами. Поки пілотний проєкт щодо видачі бебі-боксів поставлено на паузу, в уряді розробили механізм виплат для породіль замість вручення яскравих коробок. Кошти можна отримати на спеціальний рахунок у ПриватБанку.

«Проєктом пропонується запровадити цільову компенсаційну виплату в розмірі 5 тисяч гривень громадянам, у яких народилася дитина, видати спеціальну картку з особливим режимом використання», – пояснила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За її словами, гроші надходитимуть на спеціальний рахунок у ПриватБанку. Батьки зможуть за них самостійно купувати необхідні для малюка речі в спеціальних місцях.

Рішення буде доопрацьовано протягом трьох днів спільно з Міністерством юстиції.

Нагадаємо, що бюджет-2020 передбачає витрати на програму виплати деяких видів допомоги. Цією програмою передбачено видатки в розмірі 1,6 млрд гривень на «пакети малюка» для 331 тис. сімей.

Куди звертатись, якщо родина раніше не отримала пакунок малюка?

Бебі-бокси зникли не зі всіх пологових. Там, де їхні запаси є ще з 2019 року, яскраві коробки продовжують видавати породіллям. А от у Київській, Харківській, Тернопільській та деяких інших областях попередні запаси почали вичерпуватися ще з початку 2020 року.

Відтак батьки не отримали ані подарунку від держави до народження малюка, ані грошей. Деякі кажуть, що дитина вже виросла з тих речей, які передбачає бебі-бокс. До того ж вони вже самостійно купили термометри, пелюшки, підгузки та більшість із тих 25 предметів, що мають бути в пакунку малюка.

Тому, звичайно, компенсація грошима була б найбільш прийнятним варіантом.

У таких випадках радять взяти в пологовому будинку довідку, з якою слід звернутися до управління соцзахисту, де обіцяють видати грошову компенсацію. Розмір компенсації поки що не відомий. Йдеться про суму від 4 до 5 тисяч гривень. Коли вони стануть доступними для батьків поки що теж не відомо.

В органах соцзахисту обіцяють, що ніхто з батьків не залишиться без компенсації.

Куди звертатися батькам новонароджених діток?

Поки чиновники думають, як вирішити проблему, дітки не чекають і продовжують з’являтися на світ. Батькам новонароджених слід взяти в пологовому будинку довідку та звернутися до управління соцзахисту.

Механізм видачі грошової компенсації розроблять найближчим часом.

Чому перестали видавати бебі-бокси?

Проблема виникла ще на початку 2020 року, коли в Мінсоцполітики оголосили тендер на закупівлю бебі-боксів через держустанову «Професійні закупівлі». Згодом Антимонопольний комітет скасував цей тендер через скарги більшості його учасників.

Тож програма фактично поставлена на паузу, оскільки потрібно знову оголошувати новий тендер. Як відомо, тендерні процедури в Україні можуть тривати місяцями. Це означає, що в тих областях, де «пакунки малюка» залишилися, їх ще видаватимуть, однак до кінця року нових ніхто, найімовірніше, вже не закуповуватиме. Там, де «бебі-бокси» вже закінчилися, вони навряд чи з’являться.

Отже виникла ситуація, коли гроші в держави на закупівлю бебі-боксів є, а от чим їх наповнювати – немає. Тому в Мінсоцполітики вирішили тимчасово видавати компенсацію тим породіллям, які вчасно не отримали бебі-боксів.

Більшість батьків зраділи можливості отримати гроші, але ж чиновники вимагають, щоб кошти витрачалися тільки на товари для малюка. Причому не виключено, що купувати можна буде тільки товари певної категорії, а, можливо, навіть у конкретних торговельних місцях.

Коли проведуть тендер та закуплять все необхідне для наповнення бебі-боксів, поки що невідомо. Щодо виплат компенсації, у Мінсоцполітки запевняють, що гроші почнуть виплачувати вже в серпні.

Проблема в тому, що за місяць-два немовлята вже виростуть із тих речей, які передбачає бебі-бокс, тому ідея з витратою компенсації тільки на певні товари для малюків може виявитися не надто вдалою, адже все необхідне батьки вже куплять за власні гроші, як це сталося раніше з деякими іншими батьками.

Як отримати компенсацію за бебі-бокс породіллям з Донецької області за 2018-2019 роки?

У Донецькій області взагалі ніколи не видавали «пакунки малюка». В облдержадміністрації пояснили, що не уклали проєктні угоди на їх отримання з ООН, що було передбачено Постановою уряду про бебі-бокси.

Батькам, в яких народилися діти протягом 2028-2019 років, повинні були б виплатити компенсацію, але цього не відбувається через блокування виділення коштів з держбюджету Міністерством фінансів.

У 2020 році Донецька ОДА запровадила виплату грошової допомоги особам, які проживають на підконтрольній території та в яких народилися діти від 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2019 року, за рахунок обласного бюджету.

Виплати розпочалися з липня 2020 року у розмірі 3 тис. 250 гривень на одну дитину (стільки коштував «бебі-бокс» у 2018-2019 роках).

Щоб отримати виплати необхідно:

  • написати заяву із зазначенням поточного рахунку в установі банку та номеру мобільного телефона;

  • звернутися із цією заявою до управління соціального захисту населення (за зареєстрованим місцем проживання або за місцем фактичного проживання);

  • разом із заявою подати до управління соцзахисту копію свідоцтва про народження дитини;

  • термін приймання документів на отримання компенсації за «пакунок малюка» – до 9 грудня 2020 року.

Тобто в поточному році компенсації отримають за попередні два роки. Коли гроші виплатять батькам цьогорічних малюків, поки не відомо.

Історія питання

Вперше про видачу бебі-боксів заговорили ще за уряду Володимира Гройсмана, який обіцяв, що пакунки малюка видаватимуть з вересня 2018 року.

Спочатку планувалося, що до складу бебі-боксу будуть входити дитячі серветки, гігієнічні пелюшки, присипка, масло, крем, силіконова соска, пустушка, фітозбори для ванночок, дитяча пляшочка, підгузки, ковдра, навчальні матеріали і термометр.

У вересні 2019 року Мінсоцполітики збільшило наповнення бебі-боксів для новонароджених, доповнивши пакет пелюшками, різними розмірами дитячих шкарпеток, комбінезоном, губками для купання й іграшками – загалом 25 найменувань товарів.

Пакет породіллі отримували одразу в пологовому будинку або протягом місяця після подання заявки у відділення соцзахисту.

Доктор Комаровський свого часу робив огляд вмісту бебі-боксу та загалом оцінив його позитивно за винятком деяких зауважень. При цьому відомий харківський педіатр найбільшу увагу сконцентрував на тому, що в пакет можна було б покласти більше речей, значно зекономивши на оптових закупівлях.

«Хтось дуже непогано заробив, постачаючи нам картонну коробку майже за 100 доларів», – сказав тоді Комаровський, зауваживши, що не йдеться про подарунок, адже з податків українців взяли гроші, а чиновники на цьому зробили собі піар, ще й заробили на тендерах.

Комаровський звернувся до урядовців з пропозицією, яка, на його думку, виключає корупцію: обрати банк, який видаватиме картку, де перебуває сума, виділена державою, а батьки на свій розсуд купують те, що необхідно дитині в спеціальному інтернет-магазині, де є затверджений державою перелік товарів вітчизняного виробника.

Схоже, влада дослухалася до порад лікаря, адже зараз пропонується схожий механізм видачі компенсації.

Думки батьків при цьому розділились. Дехто вважає, що отримати в пологовому будинку такий подарунок досить зручно, оскільки це економить не тільки гроші, але й час. Інші батьки були незадоволені як асортиментом, так і неможливістю обрати наповнення бебі-боксу на свій розсуд.

Зараз породіллі взагалі нічого не отримують, а якщо дійде до виплати компенсації, невідомо, чи знадобляться на ту мить їм товари, запропоновані державою. Можливо, згодом дійсно чудова ідея державного подарунку новоспеченим батькам трансформується в більш зручну та прийнятну для них форму.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Раніше «Слово і діло» підготувало покрокову інструкцію, як онлайн оформити виплату допомоги на дитину під час карантину.

Також ми писали, що Офіс генерального прокурора розслідує махінації із закупівлею бебі-боксів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: