Виплати ФОП під час карантину: як отримати і скільки коштів вже виділили

Читать на русском

Український бізнес важко переживає карантин та економічну кризу, що виникла через нього. У зв'язку з цим держава вжила низку заходів з підтримки, зокрема, 27 квітня Кабінет міністрів вирішив надати 4 млн 723 тисячі гривень для виплат з часткового безробіття. Кошти призначені суб'єктам малого та середнього бізнесу на покриття витрат на зарплату співробітникам, яким на час карантину скоротили робочий час. «Слово і діло» з'ясувало, який обсяг допомоги за цією програмою отримали фізичні особи-підприємці (ФОП) та як можна оформити таку допомогу.

Для отримання програми допомоги з часткового безробіття на розгляд подали 197 тисяч пакетів документів, більшість з них – 171 тисяча пакетів – фізичні особи-підприємці. За підсумками розгляду 175 тисяч заявок були схвалені, 326 тисяч працівників отримають виплати, з них більше 153 тисяч – ФОП.

В цілому Міністерство соціальної політики направило структурним підрозділам з питань соцзахисту населення майже 554 тисячі гривень для виплат ФОП.

Хто має право на отримання допомоги

Право на отримання такої допомоги є у підприємця (крім тих, хто є пенсіонером), який вимушено скоротив або припинив діяльність бізнесу в зв'язку з карантином і через це втратив частину або весь дохід. Важлива умова отримання допомоги: підприємець повинен був сплачувати єдиний соціальний внесок протягом шести місяців до дати початку проблем з бізнесом.

Який розмір допомоги

Допомога по частковому безробіттю надається за кожну годину скорочення діяльності і з розрахунку 2/3 від бази нарахування єдиного внеску. При цьому розмір допомоги не може перевищувати мінімальну зарплату, тобто 4 тисячі 723 гривні в місяці. Військовий збір і ПДФО з такої допомоги платити не потрібно. Виплати будуть здійснюватися під час карантину і протягом 30 днів після його завершення.

Як отримати допомогу

Щоб отримати допомогу, потрібно звернутися в Центр зайнятості з пакетом документів: заява, копія наказу з датою скорочення робочих годин або призупинення роботи, відомості відповідно до Додатку 2 Порядку №306, довідка про сплату ЄСВ за останні півроку.

Пакет документів повинні розглянути протягом 3 робочих днів, 5 днів дається на виправлення помилок (якщо вони є), протягом 3 днів Центр зайнятості ухвалює рішення. Після отримання коштів на свій рахунок Центр зайнятості направляє їх ФОП.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, кому і на яких умовах банки можуть піти назустріч на час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: