Друга хвиля COVID-19: як уряд повинен реагувати на посилення епідемії

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Минулої доби коронавірус в Україні виявили в 1090 людей, одужали – 598, зафіксовано 20 летальних випадків. Про це свідчать дані РНБО. Крім того, вже третю добу в Україні фіксують понад тисячу нових випадків. Політолог, кандидат політичних наук Ігор Петренко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що другу хвилю коронавірусу уряд повинен контролювати в режимі постанов та через запровадження відповідальності за порушення дотримання карантинних заходів.

«Уряд може ухвалити низку рішень, щоб більш жорстко реагувати на дотримання карантинних заходів. Має бути відповідальність. Меншою мірю в цій ситуації може допомогти парламент. Парламент може зібратися для ухвалення певних змін до законодавства, щоб допомогти бізнесу, щоб допомогти лікарям, спростити закупівлі. Але основні рішення – за урядом», – розповів Петренко.

У МОЗ назвали правила роботи навчальних закладів на час карантинуЗаступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко назвав деякі правила роботи навчальних закладів на час карантину.

Він зазначив, що ситуацію із другою хвилею коронавірусу треба контролювати урядовими рішеннями.

«Ситуація з коронавірусом – це не тільки показники захворюваності, це і показники тестування, одужань тощо. Там ціла низка показників. Є також об’єктивні показники, які можуть призводити до зростання захворюваності, які полягають в тому, що ми, справді,зараз дуже розслабилися і не дотримуємося рекомендацій», – акцентував співрозмовник.

«Важко сказати, чим тут може допомогти парламент, оскільки ми перейшли до адаптивного карантину, і він передбачає певні показники для різних регіонів та міст. Це питання відповідальності Кабміну, і він повинен визначати», – прокоментував Ігор Петренко.

Експерт додав, що позачергова сесія Верховної ради цього разу не потрібна, однак цю ініціативу можуть використати як опозиційні сили, так і з метою, щоб заслухати голову МОЗ.

Нагадаємо, уряд продовжив карантин до 31 серпня.

Країну поділили на чотири зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. У кожній з них діє певна низка обмежень.

Нові правила карантину почнуть діяти з 1 серпня.

Також стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я після появи вакцини від коронавірусу зможе надати її за спеціальною програмою для кожного п'ятого українця.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: