Хто з нардепів найчастіше користується автопарком Верховної ради

Читать на русском

Для народних депутатів України в законі прописано досить багато привілеїв: 45-денна оплачувана відпустка, компенсація вартості проїзду та оренди житла, безкоштовне медичне обслуговування, дипломатичний паспорт, автопарк парламенту в розпорядженні. І всім цим вони безсоромно користуються. «Слово і діло» з'ясувало, хто з депутатів найчастіше їздив на службовому автомобілі в січні-червні.

У січні службовим автомобілями скористалися 138 народних депутатів, які наїздили понад 811 годин. Собівартість використання автомобілів становила 252,8 тисячі гривень. Якби нардепи за ці гроші викликали таксі бізнес-класу, то коштів вистачило на 1,9 тисячі годин у дорозі. Найчастіше автопарком Ради в січні користувалися Святослав Юраш (14 викликів), Євгеній Брагар (21 виклик) і Юрій Камельчук (20 викликів). У жодного з них, згідно з деклараціями за 2019 рік, свого авто немає.

У лютому службовими автомобілями скористалася рекордна за пів року кількість нардепів – 158, наїздили вони 1,2 тисячі годин. Собівартість цих поїздок становила 386,3 тисячі гривень, на бізнес-таксі за ці гроші можна було кататися майже 3 тисячі годин. Серед активних користувачів знову Юраш (23 виклики), Марина Бардіна (32 виклики), Михайло Бондар (17 викликів).

У березні 130 депутатів користувалися послугами парламентського автопарку, всі їх поїздки становили майже 724 години. Вартість використання автомобілів – 225,6 тисячі гривень, на бізнес-таксі можна було їздити 1,7 тисячі годин. Найчастіше користувалися автомобілями Камельчук (21 виклик), Юраш (11 викликів) і Володимир Крейденко (38 викликів). При цьому в декларації за 2019 рік Крейденко вказав, що володіє новеньким автомобілем Nissan.

У квітні-травні, мабуть, через карантин депутати не часто брали службові авто. У квітні на них зробили поїздки 62 нардепи (майже 282 години), в травні – 82 нардепи (трохи більше 460 годин). З огляду на собівартість, на бізнес-таксі це могли бути поїздки тривалістю 675 і трохи більше тисячі годин відповідно.

Брагар (23 виклики), Сергій Швець (17 викликів) і Крейденко (40 викликів) найчастіше брали автомобілі в квітні. Крейденко (34 виклики), Швець (12 викликів) і Сергій Нагорняк (8 викликів) – в травні.

За червень 116 депутатів наїздили на службових автомобілях понад 782 годин. Собівартість поїздок становила 243,9 тисячі гривень або 1,9 тисячі годин у таксі бізнес-класу. Парламентським автопарком найчастіше користувалися Анастасія Ляшенко (17 викликів), Олена Хоменко (24 виклики) та Альона Шкрум (14 викликів). У Ляшенко в декларації за 2019 рік у іншому праві власності зазначений автомобіль Volkswagen.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало топ-10 найбагатших народних депутатів, які, незважаючи на свої доходи, не посоромилися взяти компенсацію за житло.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: