«Вічні» борги перед шахтарями: як системно розв'язати проблему

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Шахтарі з різних регіонів України анонсували в Києві безстрокову акцію протесту з вимогою погасити борги із зарплат, розмір яких становить 622,5 млн гривень. Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу сказав, що Україна на сьогодні повністю розрахувалася з боргами перед шахтарями, які працюють на державних підприємствах. При цьому проблема із заборгованістю перед шахтарями виникає за будь-якого уряду. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у коментарі «Слово і діло» пояснив, що ринок електроенергії розбалансований і проблему «вічних» боргів шахтарям можна розв'язати, змінивши економіку галузі. При цьому доведеться закрити 30% нерентабельних шахт і поліпшити регулювання у сфері.

«Зараз є ціла низка заходів, які треба реалізувати й навести лад на ринку електрики. Потрібно забезпечити нормальну рентабельну й прибуткову роботу на ринку, що дозволить також виплатити всі поточні борги й забезпечити нормальну роботу державної компанії «Центренерго». Важливо нормалізувати ситуацію на ринку електроенергії тому, що ціла низка проблем, у тому числі махінації та зловживання, призвели до того, що виробники електроенергії з вугілля – теплоелектростанції – не здатні повною мірою оплачувати вже відвантажене вугілля. Це проблема номер один. Компанія «Центренерго» повинна бути рентабельною, щоб вчасно оплачувати відвантажене вугілля», – прокоментував Марунич.

Вугільна галузь в Україні: кількість шахт і рівень видобуткуВ Україні всього 102 шахти, більше половини розташовані на непідконтрольній території, працюють – 33.

Енергетик наголосив, що економіка шахт і підприємств на ринку регулюється неправильно, тому на ринку існує дисбаланс.

«До самих шахт є багато питань: останніми роками постійно зростає собівартість видобутого вугілля. Наприклад, формула «Роттердам+», яку багато хто критикував, деякий час не покривала ціну вугілля, який видобували деякі українські шахти. Це взагалі нонсенс. Критики говорили, що це була корупційна схема, але фактично ситуація була іншою. Наведення ладу в окремо взятій компанії не розв'яже проблему. Справа не тільки в корупції, справа і в економіці, але потрібно схвалити непросте й складне рішення: якщо окремі шахти видобувають вугілля нерентабельно і собівартість доходить до позамежних значень, то, на жаль, слід ухвалювати рішення щодо закриття і реструктуризації. Ймовірно, від 30% шахт державі доведеться позбавлятися», – резюмував директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в Києві вже неодноразово проходили мітинги, учасники яких вимагали розрахуватися з боргами перед шахтарями.

У вихідні повідомлялося, що в Луганській області через обвал на шахті загинув гірник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: