Переговори Зеленського з Путіним: як зміниться ситуація на Донбасі

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Лідери держав обговорили виконання домовленостей, досягнутих «нормандською четвіркою» в Парижі. Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков у коментарі «Слово і діло» зазначив, що обговорення президентами перемир'я – це спроба винести на рівень Нормандського формату питання припинення вогню.

«Володимир Зеленський перед поїздкою на Донбас заявив про те, що перемир'я буде підтримано Нормандською групою, – не тільки Мінською. Тому момент підвищення рівня домовленостей з рівня ТКГ, яка ухвалювала раніше, щонайменше 20 рішень про перемир'я, досить важливий. Тобто підвищити рівень домовленостей – ключова мета розмови двох президентів», – сказав Пашков.

За словами експерта, Росія буде відтягувати зустріч у форматі «нормандської четвірки» і наполегливо просувати свої вимоги.

Зеленський провів телефонну розмову з ПутінимПрезидент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

«З іншого боку, те, що Володимир Путін учергове заявив про необхідність змін до Конституції України, – це стандартна позиція Росії. Вони говорять про це не один рік, і нічого нового в цьому немає. Росія буде наполегливою й практично безкомпромісній у цьому питанні», – сказав Михайло Пашков.

Він додав, що питання припинення вогню може стати одним із ключових питань, яке сторони обговорять під час зустрічі «нормандської четвірки». Пашков зазначив, що частково сторони продовжать обговорювати подальше розведення сил.

«Щодо перемир'я. Якщо в цьому питанні буде знайдено компроміс, і це тема знайде своє продовження під час подальшої зустрічі в Берліні, то це дуже важливо. Те, що Зеленський зателефонував Путіну, і вони переговорили, – більшою мірою проявлення доброї волі від української сторони. Тому так чи інакше це один з інструментів досягнення певних цілей України», – резюмував експерт.

Раніше Україна в ООН закликала засудити проведення Росією референдуму на тимчасово окупованих територіях у Криму, а також частинах Донецької та Луганської областей. Референдум стосувався поправок до російської Конституції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: