«Просто припинити стріляти»: чи настане тиша на Донбасі

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню з 27 липня. Президент Володимир Зеленський щиро розраховує, що після цієї дати настане режим стійкого припинення вогню в зоні бойових дій. Однак досвід і статистика свідчать про інше. За весь час правління президента Зеленського – це вже четверте перемир'я. Три попередніх, на жаль, провалилися. Мало підстав розраховувати на те, що й нові домовленості будуть виконуватися.

Угоду про повне і всеосяжне припинення вогню на Донбасі було досягнуто на засіданні ТКГ 22 липня. Режим тиші повинен набути чинності в 0:01 27 липня. Серед іншого, заборона поширюється не тільки на відкриття будь-якого вогню, включно зі снайперським, але й на розвідувально-диверсійні дії, включно із застосуванням будь-яких літальних апаратів. Відповідні заходи підтверджені й узгоджені Україною, Росією та ОБСЄ.

Зеленський вірить в ефективність досягнутих домовленостей і чекає, що після 27 липня в зоні конфлікту настане повне затишшя. Глава держави розраховує, що документ про припинення вогню на Донбасі буде підписаний всіма членами «нормандської четвірки», включно з президентом Росії Володимиром Путіним. Мирна риторика допомогла Зеленському стати президентом, а його висловлювання «потрібно просто припинити стріляти» давно стало інтернет-мемом.

Бажання закінчити тривалу війну на Донбасі потрібно тільки вітати. Однак досвід і статистика, на жаль, свідчать про інше. «Слово і діло» раніше вже публікувало інфографіку, яка говорить про те, що за весь час правління нинішнього глави держави кількість спокійних днів на фронті можна перерахувати по пальцях.

За час правління Володимира Зеленського вже було оголошено чотири перемир'я – три з них провалилися.

Отже Зеленський вже більше року перебуває при владі. За цей час, за даними «Слово і діло», найбільш неспокійним на Донбасі виявився червень 2019 року. Тоді було зареєстровано рекордну кількість обстрілів – 739. На другому місці за цим показником перебуває жовтень 2019 року – 630 обстрілів і на третьому вересень – 526.

В інші місяці обстановка була більш-менш стабільною – кількість обстрілів коливалася від 362 у листопаді 2019 року, до 229 (нижча точка) в січні 2020 року. У червні 2020 противник обстрілював позиції ЗСУ, щонайменше 267 разів. При цьому, принаймні 40 українських військовослужбовців отримали поранення і троє загинули. Загалом за 14 місяців перебування Зеленського на посаді глави держави, кількість загиблих бійців ЗСУ наближається до 100, а поранених перевищила 500.

Потрібно відзначити, що перемир'я, яке ми очікуємо з 27 липня, є вже четвертим за 14 місяців правління Зеленського. Перше, так зване «хлібне перемир'я» мало розпочатися 21 липня 2019 року. Початок другого перемир'я датується 1 жовтнем 2019 року. І, нарешті, починаючи з 1 січня 2020 року мало діяти «повне перемир'я». Всі вони передбачали обов'язкове припинення вогню.

В реальності тиша так жодного разу і не наступила. Лише між 21 і 30 липня 2019 року на Донбасі відбулися кілька спокійних днів. В інші ж дні на фронті гриміла канонада. Противник активно використовував міномети калібру 82-мм і 120-мм, а також польову артилерію калібром в 122-м і 152-м. Важкі гаубиці не гриміли тільки в серпні та грудні 2019 року. У ці місяці ворог «обмежився» лише мінометами.

Як бачимо, за останній рік було зроблено три спроби «просто припинити стріляти». На жаль, жодна з них не виявилася успішною. Чи буде вдалою четверта спроба – велике питання. Особливо якщо згадати про те, що єдиною «дорожньою картою» врегулювання конфлікту були і залишаються Мінські угоди, які категорично не влаштовують Україну.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: