ВАКС продовжив обов'язки Гладковського

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора САП про продовження дії обов'язків колишнього посадовця Ради нацбезпеки.
Олег Гладковськийфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Суд продовжив до 22 серпня дію обов'язків колишнього першого секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Про це повідомляє пресслужба Вищого антикорупційного суду.

«У середу, 22 липня, слідча суддя ВАКС продовжила строк дії обов’язків експершому заступникові секретаря РНБО, покладених на нього ухвалою від 19 жовтня 2019 року та продовжених ухвалою від 3 червня, ще на один місяць – до 22 серпня», – інформують у суді.

За версією слідства, колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський, Гладковський і ексдиректор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Андрій Араптанов у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія «Богдан Моторс», кінцевим власником якої є Гладковський.

Як встановили детективи, на стадії формування цих закупівель до вантажних автомобілів уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент автівки «Богдан Моторс» не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього у 10%.

Пізніше рівень локалізації зменшили до 20%. Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. Компанія на ці умови пристала. Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що згодом підтвердять залучені спеціалісти Державної аудиторської служби в ході перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Тим не менше, всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з Павловським. В результаті, постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Павловському та Араптанову. Раніше в цій справі затримали Гладковського. Йому повідомили про підозру, а суд взяв під варту із альтернативою застави. Пізніше за нього внесли цю суму і Гладковський вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: