Анонімні телеграм-канали: чи можливо встановити, хто поширює контент

Читать на русском
Максим Тульєвексперт ІнАУ

Анонімні телеграм-канали в Україні стають популярними не тільки серед звичайних читачів, а й серед народних депутатів. Згідно з журналістським розслідуванням, багато анонімних каналів адмініструються з Росії і поширюють інформацію маніпулятивного характеру. В коментарі «Слово і діло» експерт «Інтернет асоціації України» Максим Тульєв зазначив, що в Україні повинні існувати альтернативні джерела інформації, що знизить вплив анонімних телеграм-каналів. У той же час, вважає експерт, в деяких випадках, необхідно вміти деанонімізувати такі джерела.

«У випадку з телеграм-каналами відстежити авторів - складно, але є способи, як їх деанонімізувати. Це можливий процес і я знаю такі успішні випадки. До слова, цим славиться та ж Росія. В принципі, 70% існує можливість це зробити і це зробити швидко при бажанні», - сказав Тульєв.

На думку експерта, вплив анонімних телеграм каналів, які поширюють фейкову інформацію можна збалансувати, створивши альтернативні джерела інформації.

Генсек ООН розповів про «епідемію дезінформації» на тлі COVID-19Світ зіткнувся не лише з пандемією коронавірусу, але і з масовою дезінформацією навколо хвороби.

«У нас фахівці такі є, в тому числі і в спецслужбах. Займаються вони цим чи ні - це питання. Але, принаймні, потрібно це вміти. Якщо таким чином йде поганий вплив, потрібно з'ясувати, хто за цим стоїть. В ідеалі, звичайно, потрібно дотримуватися свободи слова, але це працює в одному випадку, - коли люди розуміють, що таке фейкова інформація і як її фільтрувати. Якщо ж люди не розрізняють правдиву інформацію від неправдивої, то, в такому випадку, повинні бути способи реагування. Але, все ж потрібно рухатися в напрямку свободи слова. Перш все, це наявність альтернативних джерел інформації. Це знижує вплив фейків», - зазначив експерт.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський надав відповідь на петицію, в якій його просили не впроваджувати в Україні зв'язок 5G через, нібито, шкоду для здоров'я людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: