Мінкульт оприлюднив законопроект про дезінформацію

Читать на русском
Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроекту про дезінформацію та запрошує його обговорити.

Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроекту «про дезінформацію».

Як сказано у повідомленні на сайті міністерства, проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» порівнюють із чинними законом «Про інформацію».

Ботократія: чому фейкам вдається маніпулювати людьмиБоти і тролі в інтересах політиків остаточно перетворили соцмережі в головний майданчик для дезінформації людства за допомогою фейків і пропаганди.

У законопроекті пропонують низку нових понять. «Дезінформацію» автори визначають як «недостовірну інформацію з питань, що становлять суспільний інтерес, зокрема щодо національної безпеки, територіальної цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля».

«Недостовірна інформація», на думку укладачів документу, це «неправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них неповні або перекручені».

У проєкті закону також виокремлюють те, що не може бути «дезінформацією». Нею не є оціночні судження, сатира та пародія, недобросовісна реклама. У разі поширення неправдивої інформації вона має бути спростована у відповідному порядку, який прописали у проєкті.

Також у тексті пропонується розмежувати «журналіста» та «професійного журналіста».

Першого визначають як «особу, яка збирає, одержує, створює, редагує або поширює масову інформацію». А «професійний журналіст» відрізняється від нього тим, що займається збором, створенням інформації «на постійній, професійній основі». Також він має бути членом Асоціації професійних журналістів України.

Автори також хочуть, щоб «суб’єкти у сфері медіа» – фізичні та юридичні особи – повинні бути зареєстровані Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення або мати відповідну ліцензію.

Також автори хочуть формувати в Україні свідоме інформаційне суспільство, підвищувати медіаграмотність, сприяти прозорості поширювачів масової інформації, захищати національний інформаційний простір.

Нагадаємо, 27 грудня народні депутати від «Слуги народу» подали у Верховну раду законопроект №2693 про діяльність медіа. Ініціатором законопроекту є, зокрема, колишній гендиректор «1+1 Media» Олександр Ткаченко. Пізніше опублікували текст проєкту Закону «Про медіа», поданого нардепами від «Слуги народу».

Наприкінці листопада Ткаченко презентував разом з Міністерством культури чернетку закону про медіа, у ній порушувалися питання реєстрації та оподаткування ЗМІ, питання незалежності редакції від власника ресурсу і врегулювання блогерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: