Парламент Єгипту дозволив президенту відправити війська до Лівії

Читать на русском
Парламент Єгипту схвалив можливу відправку військ для виконання бойових завдань за межі країни.
Фото - Al Jazeera.

Парламент Єгипту схвалив можливу відправку військ для виконання бойових завдань за межі країни.

Як повідомляє Al Jazeera, рішення було прийнято після того, як президент країни Абдель Фаттах ас-Сісі заявив, що Каїр може втрутитися в лівійський конфлікт.

Війна в пустелі: чому коаліція не зможе знищити ІДІЛДенис Попович розповідає, що сьогодні собою являє ІД, які її методи й чому військова перемога над нею ще не означає знищення.

У заяві парламенту йдеться, що завданням військових стане захист національної безпеки Єгипту від «збройних злочинних угруповань і іноземних терористів».

Раніше президент Єгипту заявив, що будь-яке пряме втручання Каїра в лівійський конфлікт матиме легітимний статус. За його словами, це право засноване на необхідності захистити кордони Єгипту від терористичних угруповань, покласти край кровопролиттю в Лівії і підтримати зусилля по запуску там політичного процесу під егідою ООН.

Єгипетський президент також пообіцяв, що Каїр не дасть силам Уряду національної згоди (УНЗ) Лівії взяти місто Сирт і муніципалітет Ель-Джуфра, що знаходяться під контролем Лівійської національної армії (ЛНА).

Нагадаємо, у Лівії з 2011 року триває протистояння між ЛНА, якою командує фельдмаршал Халіфа Хафтар, і визнаним ООН УНЗ на чолі з прем’єр-міністром Фаїзом Сараджевим. Столицю країни Тріполі контролюють сили УНЗ, але з 2019 року сили Хафтара намагаються взяти місто під контроль. У цьому конфлікті Єгипет підтримує Хафтара, а Туреччина — УНЗ. Анкара направляє уряду в Тріполі матеріально-технічну допомогу і військових фахівців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: